Vučić: Dešavanja u Ukrajini dramatično pogađaju Srbiju

Srbija je suočena sa ogromnim pritiskom, rekao je Aleksandar Vučić.

Vučić je kazao da danas postoji manje nego ikada razumijevanja za poziciju Srbije bilo gdje u svijetu (Rade Prelić / Tanjug)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da kriza izazvana invazijom Rusije na Ukrajinu na dramatičan način pogađa Srbiju.

Na vanrednoj konferenciji za novinare u zgradi Predsjedništva, Vučić je rekao da je od petka do danas “svet postao drugačiji” i da “više ništa nije isto”.

“Sve što smo živeli do juče, mislili i znali, odjednom više ne liči na ono što poznajemo danas”, ocijenio je Vučić, prenijela je Beta.

Vučić je kazao da danas postoji “manje nego ikada” razumijevanja za poziciju Srbije “bilo gde u svetu”.

“To nije pitanje naše principijelnosti i ispravnosti našeg stava, to je pitanje gotovo neverovatnih okolnosti koje su nas dovele u veoma tešku situaciju”, dodao je.

Vučić je naveo da u posljednja dva dana razgovarao sa predstavnicima svih “važnijih država”, između ostalih i sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen, te predstavnicima SAD-a, Njemačke i Francuske.

‘Planiraju izbaciti Rusiju iz UN-a’

“Srbija je suočena sa ogromnim pritiskom u kojem nije pitanje možete li kao pojedinac da izdržite ili ne. Ako ste suočeni sa činjenicom da malo ko želi da čuje vašu argumentaciju, što se dešavalo devedesetih, onda možete da vidite koliko nam je teško”, naglasio je on.

Vučić predviđa da će sljedeća inicijativa biti isključenje Rusije iz Ujedninjenih nacija.

“Planiraju da na osnovu člana 6 Povelje UN-a u narednim nedeljama povedu raspravu o izbacivanju Rusije iz UN-a”, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je večerašnje njegovo obraćanje “nikada teže” i “u najlošijem raspoloženju” u posljednjih deset godina i najavio da će predstaviti probleme sa kojima se država suočava i mjere koje će povodom toga preduzeti.

Osvrnuo se i na sjednicu Generalne skupštine UN-a, na kojoj se Srbija pridružila osudi napada na Ukrajinu.

No, istakao je da nije ovo prvi rat i sukob, odnosno napad na suverenu zemlju.

“Nismo mogli i smeli to da prećutimo”, kazao je on, prenosi Tanjug, dodajući da se u tekstu rezolucije ne spominju bilo kakve sankcije Rusiji.

“S naše strane je važno da osudimo urušavanje teritorijalnog integriteta bilo koje članice UN-a”, poručio je Vučić.

Izvor: Agencije