Schwarz-Schilling i Inzko: BiH je u opasnosti, EU i NATO moraju hitno reagirati

Bojimo se da bi se sadašnja agresija na Ukrajinu mogla proširiti i na Zapadni Balkan, prvenstveno na Bosnu i Hercegovinu i Kosovo, navode Schwarz-Schilling i Inzko u zajedničkom pismu.

Inzko i Schwarz-Schilling vjeruju kako je u Dodikovoj glavi još živ plan za secesiju Republike Srpske (Anadolija)

Bivši visoki predstavnici međunarodne zajednice za BiH Christian Schwarz-Schilling i Valentin Inzko uputili su dramatični apel čelnicima Evropske unije i NATO-a da zaštite Zapadni Balkan, a naročito Bosnu i Hercegovinu, od scenarija koji bi bio nalik na ukrajinski jer u tom dijelu Evrope, kako tvrde, još žive planovi o uspostavi Velike Srbije.

U zajedničkom pismu, kojeg su adresirali na predsjednicu Evropske komisije Ursulu von der Leyen i glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga, Schwarz-Schilling i Inzko su upozorili kako bi čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić mogli iskoristiti agresiju Rusije na Ukrajinu te isprovocirati incidente ili čak novi rat.

“Srbija i Republika Srpska nisu ostvarile svoje ciljeve iz 90-ih. Pored toga njeguju veoma bliske odnose s Rusijom. Stoga se pribojavamo da bi se sadašnja agresija na Ukrajinu mogla proširiti i na Zapadni Balkan, prvenstveno na Bosnu i Hercegovinu i Kosovo”, navode oni u zajedničkom pismu čiji sadržaj citira Deutsche Welle, a prenosi Hina.

‘Što brže primiti BiH u EU’

Kao najbolje rješenje koje bi spriječilo izbijanje nove krize na evropskom tlu predlažu “što brže i nebirokratsko” primanje BiH u EU te ističu kako je to i neka vrsta moralne obaveze s obzirom na činjenicu da je Unija uvođenjem embarga na isporuku oružja 90-ih godina zapravo onemogućila napadnutom da se brani od agresije.

Inzko i Schwarz-Schilling vjeruju kako je u Dodikovoj glavi još živ plan za secesiju Republike Srpske, iako on o tome sada ne govori, a Rusija, kao i Srbija, ističu kako podržavaju teritorijalni suverenitet BiH.

Pozvali su stoga NATO i glavnog sekretara Stoltenberga da pruži “snažne garancije stanovništvu BiH da neće biti ostavljeni na cjedilu, kao prije 30 godina”. To bi, kako sugeriraju, trebalo učiniti poduzimanjem neophodnih koraka u cilju sprečavanja prijetnji postojanju Bosne i Hercegovine.

‘Miran Balkan – sigurnija Evropa’

Konkretan način da se to uradi, kako navode, bio bi stacioniranje jedinica NATO-a i EUFOR-a kod Brčkog te na granici između BiH i Srbije.

“Niko ne zna koji su sve Putinovi ciljevi. Zato Vas molimo da uradite sve što je u Vašoj moći da zaštitite BiH. Njeni građani moraju dobiti garancije NATO-a u slučaju da se rat proširi na zapadni Balkan”, kazao je Inzko. Dodao je kako je formula “miran Balkan – sigurnija Evropa” nezamjenjiva te kako u posljednjih 15 godina nije vidio tako veliki interes međunarodne zajednice za BiH kao sad i da mu je zbog toga jako drago.

Za Srbiju Schwarz-Schilling i Inzko imaju poruku da svojim ponašanjem u odnosu na ukrajinsku krizu pokazuje kako nije ni zaslužila članstvo u EU jer odbija slijediti njenu politiku prema Rusiji, odnosno uvesti sankcije.

Podsjećaju da je i prvi visoki predstavnik za BiH Carl Bildt svojom objavom na Twitteru 27. februara kazao da se Srbija svojim stavom prema Rusiji sama diskvalificirala iz procesa pridruživanja jer zemlje koje ne dijele evropske vrijednosti ne trebaju ni imati mjesto u Uniji.

Izvor: Agencije