Reakcije na stav Srbije: ‘Svrstala se na stranu istine i pravde’

Srbijansku podršku za Rezoluciju UN-a kojom se Rusija osuđuje za napad na Ukrajinu pozdravili su mnogi zvaničnici i diplomate.

Za Rezoluciju UN-a glasali su predstavnici 141 zemlje članice (EPA)

Srbija, koja je u svom ranijem zvaničnom stavu izbjegla osuditi Rusiju zbog invazije na Ukrajinu, te je samo davala podršku teritorijalnom integritetu Ukrajine, na današnjoj sjednici Generalne skupštine Ujedinenih nacija bila je među 141 zemljom koje su podržale Rezolucijom kojom se ruski napad osuđuje.

Rezolucijom UN-a, protiv koje su bili samo Rusija, Bjelorusija, Sjeverna Koreja, Sirija i Eritreja, Rusija je pozvana da odmah povuče snage iz Ukrajine.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je u obraćanju medijima rekao da je bilo „važno osuditi urušavanje teritorijalnog integriteta bilo koje članice UN-a“, te da se u tekstu rezolucije „ne spominju bilo kakve sankcije Rusiji“.

Od početka invazije na Ukrajinu, Srbija se protivila bilo kakvim sankcijama protiv Rusije.

Odlazeći ukrajinski ambasador u Srbiji Oleksandr Aleksandrovič zahvalio se za čvrstu podršku ukrajinskom narodu.

“Zahvaljujem predsedniku Vučiću što je Srbija na strani istine i pravde”, naveo je, između ostalog, Aleksandrovič na Facebooku.

‘Podrška za historijsko glasanje’

Odluku Srbije pozdravili su i ambasadori SAD-a, EU-a i više zemalja članica EU-a u Srbiji.

Šef Delegacije EU-a u Srbiji Emanuele Giaufret pozdravio je na Twirteru pridruživanje Srbije članicama UN-a u izražavanju solidarnosti sa Ukrajinom koja je, kako je rekao, žrtva vojne agresije, prenio je Tanjug.

Iz Ambasade SAD-a u Srbiji je poručeno da im je drago što je Srbija dala podršku Ukraini u UN-u, gdje je, kako su naveli, 141 država podržala historijsko glasanje i osudila agresiju Rusije protiv jedne demokratske zemlje.

„Izrazito je dobrodošla odluka Srbije da se pridruži više od 140 zemalja i pokaže solidarnost sa Ukrajinom danas u UN-u“, poručila je na Twitteru ambasadorica Velike Britanije u Srbiji Sian Macleod.

Odluku Srbije pozdravili su mnogi drugi evropski zvaničnici.

Izvor: Agencije