Kon: Situacija nesigurna, nije vrijeme za ukidanje mjera

Epidemiolog ističe kako je dobro što postoji pad broja novih slučajeva korona virusa u Srbiji, ali i da je rano za ukidanje mjera.

Otpor prema vakcinaciji je problem u ovom trenutku te je važno naučiti stanovništvo da je vakcinisati se zdravo (EPA - Ilustracija)

Epidemijska situacija u Srbiji je nesigurna, ocijenio je u utorak navečer epidemiolog Predrag Kon i dodao kako je dobro što postoji pad u broju novih slučajeva korona virusa u Srbiji, ali da i dalje nije vrijeme za ukidanje mjera.

„Još uvek imamo više desetina umrlih svakog dana. Taj broj je danas, prvi put posle dužeg vremena, ispod 40 što je na neki način lepa vest u odnosu na veće brojeve koje smo imali ranije, ali je to još daleko od toga da možemo da kažemo da je situacija stabilna ili povoljna“, rekao je Kon za agenciju Tanjug.

Naveo je kako je Srbija i dalje u padu po broju novooboljelih i da će, ako ostane tako, biti veoma dobro i dodao da se tokom ove sedmice može vidjeti koliko otvaranje škola i povratak sa zimskog raspusta ima uticaj na ukupno zaražavanje.

„Došlo je do zaražavanja u školama, ali je to daleko ispod onog nivoa kao što je bilo pre raspusta“, rekao je Kon.

Problem s vakcinacijom

Na pitanje da li postoji mogućnost ukidanja COVID propusnica i ostalih mjera kao što je to slučaj u drugim zemljama, Kon je rekao da se medicinski dio Kriznog štaba slaže da još nije vrijeme da se o tome priča jer je u Srbiji vakcinisanost stanovništva znatno manja nego u zemljama gdje se mjere ukidaju.

„Međutim, realno je da će to doći na red. Sa druge strane, imamo realnost da se mere baš mnogo i ne poštuju, što ni u kom slučaju nije dobro”, istakao je i dodao da se ne može prebacivati da su mjere oštre jer to „nije istina“.

Istakao je da je otpor prema vakcinaciji ono što je najteže u ovom trenutku i poručio da je važno naučiti stanovništvo da je vakcinisati se zdravo.

Izvor: Agencije