Srbija: Bivši pripadnik Armije RBiH osuđen na pet godina zatvora

Osman Osmanović se tereti za zlostavljanje civila i ratnih zarobljenika 1992. u logoru Rasadnik u mjestu Gornji Rahić na području Brčkog.

Sudsko vijeće Višeg suda u Beogradu osudilo je Osmana Osmanovića prvostepenom presudom na pet godina zatvora (Al Jazeera)

Sudsko vijeće Višeg suda u Beogradu osudilo je u petak prvostepenom presudom bivšeg pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine Osmana Osmanovića na pet godina zatvora za ratne zločine, u procesu kojeg je član tročlanog državnog predsjedništva BiH Šefik Džaferović opisao kao „sramotan udar na pravdu“, a ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković ocijenila kao “novi težak udarac normalizaciji odnosa u regiji i to u veoma osetljivom trenutku“.

Osmanović je uhapšen 23. novembra 2019. godine u Beogradu na osnovu krivične prijave koju je MUP bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska podnio srbijanskom tužilaštvu za ratne zločine.

Tereti ga se za zlostavljanje civila i ratnih zarobljenika 1992. u logoru Rasadnik u mjestu Gornji Rahić na području Brčkog.

Kritike iz BiH

Džaferović je nakon presude u saopćenju ustvrdio da je cijeli proces protiv Osmanovića vođen protivno sporazumu koji su zaključili pravosudni organi dvije države. „Da se poštovalo pravo i pravda, Osmanović bi bio izručen Bosni i Hercegovini kako bi bh. pravosuđe ispitalo navode koji su mu stavljeni na teret“, rekao Džaferović.

Uz to je susjednoj Srbiji spočitao da ne procesuira i odbija isporučiti osumnjičene za učešće u organizaciji i izvršenju genocida u Srebrenici na istoku Bosne, poput Tomislava Kovača, Svetozara Kosorića ili Radoslava Jankovića, te da štiti osuđenog zločinca Novaka Đukića.

Rekao je da je Srbija država „koja ne progoni, već štiti zločince“.

Izvor: Agencije