Schmidt: BiH ne prijeti rat, ali se duboka politička kriza mora okončati

Poruka Miloradu Dodiku je da počne raditi svoj posao i ukloni blokade, a to će se dogoditi ne kada se bude došlo na pet minuta, nego kada se bude radilo na donošenju odluka, poručio je visoki predstavnik u BiH.

Međunarodna zajednica će ostati siguran, ali ne i naivan partner BiH, poručio je Christian Schmidt (Armin Durgut / PIXSELL)

Bosni i Hercegovini trenutno ne prijeti novi rat ali politička kriza u toj zemlji je duboka i veoma zabrinjavajuća te traži hitan dijalog i saradnju kako bi se iz toga izašlo, ocijenio je u petak visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt.

U izjavi novinarima u Sarajevu rekao je kako pojačana prisutnost EUFOR-a širom zemlje jasno pokazuje da je međunarodna zajednica odlučna spriječiti bilo kakve pokušaje narušavanja sigurnosti u Bosni i Hercegovini te da niko ne treba sumnjati u tu odlučnost, pa ni oni koji bi pokušali izazvati incidente.

“O [opstanku] Bosne i Hercegovine se ne može pregovarati”, kazao je njemački diplomata, prenosi Hina.

‘Obaveza političara da dolaze na posao’

Ruska agresija na Ukrajinu, kako je istakao, bila je jako upozorenje da je potrebno preventivno djelovati i tako pravovremeno spriječiti moguće nove sukobe i na Zapadnom Balkanu, odnosno u Bosni i Hercegovini, pa je stoga EUFOR-u upućeno pojačanje te sada mir u zemlji osigurava više od 1.100 vojnika u sastavu misije “Althea”.

“Ovdje nema rata, ali postoji teška politička kriza, a bit je u obavezi političara da dolaze na posao i da rade. Stoga je i poruka [članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda] Miloradu Dodiku da počne raditi svoj posao i ukloni blokade, a to će se dogoditi ne kada se bude došlo na pet minuta, nego kada se bude radilo na donošenju odluka”, rekao je Schmidt.

Dodik i zvaničnici iz bh. entiteta Republika Srpska u tijelima vlasti Bosne i Hercegovine od sredine 2021. godine blokiraju donošenje odluka u tim tijelima koje su važne za državu, a u Predsjedništvu, Vijeću ministara i Parlamentarnoj skupštini Bosnr i Hercegovine glasaju tek za one kojima se dijeli novac između entiteta.

Na taj način pokušavaju iznuditi stavljanje van snage zakona o zabrani negiranja ratnih zločina, koji je u julu prošle godine nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Inzko.

‘Imam velika očekivanja od birača u BiH’

Schmidt je poručio kako je nužan dijalog u zemlji te kako je lično otvoren za sudjelovanje u raspravi o načinu provedbe reformi nužnih za napredak Bosne i Hercegovine ka članstvu u Evropskoj uniji, uključujući tu i reformu Izbornog zakona, za koju je rekao da je nužan preduslov napretka na putu ka Evropi.

Uslovi koje je Unija postavila Bosni i Hercegovini da bi je nastavila podržavati su jasni, kazao je on, aludirajući na 14 prioritetnih reformi definiranih u mišljenju Evropske komisije još iz maja 2019. godine, a na čijoj provedbi do sada nije napravljeno gotovo ništa.

“Međunarodna zajednica će ostati siguran, ali ne i naivan partner Bosne i Hercegovine”, poručio je Schmidt dodajući kako ima velika očekivanja od birača u Bosni i Hercegovini na narednim izborima, planiranim za oktobar ove godine.

Izvor: Agencije