Plenković: Ne znamo ko je lansirao bespilotnu letjelicu prema Zagrebu

Nakon sastanka s opozicijom, hrvatski premijer je rekao da su dron prvi put uočili rumunski radari te da još nema odgovora na to da li se radilo o grešci, sabotaži ili namjeri.

Na radarima u Rumuniji i Mađarskoj dron se nije vidio kao potencijalni rizik, rekao je Andrej Plenković (EPA)

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je da je bespilotna letjelica koja se nedavno srušila na Zagreb bila namijenjena da nosi oružje, ali da još nije poznato odakle je lansirana.

O tome je, kazao je, informirao predstavnike parlamentarne opozicije.

“Prenijeli smo im sasvim pouzdanu i provjerenu informaciju, a to je da je letjelica bila naoružana, da je došlo do eksplozije, da je najvjerojatnije riječ bilo o aviobombi, bit će oko toga još detalja. Pronađen je upaljač, geleri…”, rekao je Plenković novinarima nakon sastanka s opozicijom u Zagrebu.

Ponovio je da sistem za praćenje i navođenje, radarski sistem, prati zračni prostor u ovim okolnostima, posebno kad nema civilnih letova nad Ukrajinom, pa je u drugim dijelovima zgusnutiji.

‘Preleti saveznika su važna poruka’

“Ono što je sigurno, a to sam vidio posjetom našem centru za motrenje i navođenje, a bio sam i  u NATO centru, pouzdano znamo kad se može zabilježiti prvi put na mađarskim i rumunjskim radarima”, kazao je.

Oni koji se time bave letjelicu nisu doživjeli kao nešto opasno, jer refleksija je bila slaba.

“Važne su i aktivnosti koje se sa saveznicima provode ovih dana, a u pogledu kontrole zračnog prostora. Preleti saveznika su važna poruka sigurnosti. Saveznici su uz nas. U tijeku je NATO-ova operacija ‘Noble Shield’, avioni kontinuirano polijeću s nosača aviona i kontroliraju nebo Bugarske, Rumunjske, pa i Bosne i Hercegovine”, rekao je.

Vjeruje da su kolege iz opozicije saznale važne i nove bitne informacije, kao i da je dogovoreno da se ovakvi sastanci održavaju uvijek kada se procijeni da je potrebno.

“Mi jedino znamo točku na kojoj je dron prvi put uočen od rumunjskih radara. Taj trenutak kad je uočen ne znači da je on tu lansiran. Možda je riječ o grešci, sabotaži ili namjeri. Mi, zasad, na to pitanje nemamo odgovor”, kazao je.

Hrvatski premijer dao je intervju i za španske novine El Pais u srijedu, tokom boravka u Madridu, gdje se sastao sa španskim premijerom Pedrom Sanchezom, predsjednicom Parlamenta Meritxell Batet i kraljem Felipeom VI.

Plenković je prvo obišao NATO bazu smještenu 20 kilometara od Madrida, nadležnu za kontrolu neba južnih zemalja Evrope, uključujući Hrvatsku.

‘Otkrili smo da je u dronu bio eksploziv’

Upitan je li u bazi Torrejon de Ardoz saznao nešto novo o incidentu, odgovorio je da jeste.

“Da, dron se kretao pravocrtno velikom brzinom na niskoj visini. Na radarima u Rumunjskoj i Mađarskoj nije se vidio kao potencijalni rizik. U tom trenutku su se na radarima pojavile brojne druge stvari, pa su smatrali da je riječ o lažnom alarmu”, rekao je Plenković.

Plenković u intervjuu nije rekao da je letjelica imala bombu, niti da su pronađeni ostaci bombe, nego je spomenuo samo eksploziv.

“Otkrili smo da je u dronu bio eksploziv. To je ono što najviše uznemirava”, izjavio je Plenković.

“Nadam se da će istraga rasvijetliti sve okolnosti”, napomenuo je.

Istaknuo je “da smo imali nevjerojatnu sreću da nitko nije poginuo i bio ozlijeđen”.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada