Nehammer predlaže ‘blaže kriterije’ za evropski put BiH

Bosna i Hercegovina nije i neće biti ostavljena sama, što znači nedvojbenu podršku njenom teritorijalnom integritetu i suverenitetu, poručio je austrijski kancelar.

Karl Nehammer se u Sarajevu sastao s najvišim državnim dužnosnicima BiH (Armin Durgut / PIXSELL)

Austrijski kancelar Karl Nehammer izjavio je u petak kako Evropska unija neće napustiti Bosnu i Hercegovinu te je sugerirao kako bi u odnosu na evropski put te zemlje trebalo imati nešto blaže kriterije.

Nehammer je boravio u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini, gdje se sastao s najvišim državnim dužnosnicima, a novinarima je kazao kako je ta zemlja važan partner Austrije i cijele Evropske unije, naročito u sigurnosnim pitanjima, prenosi Hina.

“Evropa je prisutna u Bosni i Hercegovini kroz EUFOR i važno nam je zadržati mir i sigurnost. Bosna i Hercegovina nije i neće biti ostavljena sama”, kazao je austrijski kancelar u Sarajevu, ističući kako je i pozicija Beča u odnosu na Bosnu i Hercegovinu jasna i nepromijenjena, a znači nedvojbenu podršku njenom teritorijalnom integritetu i suverenitetu.

Rekao je kako je nužno “pošteno razgovarati” u odnosu na postojeće izazove i vidjeti na koji način Bosna i Hercegovina može postati članica EU-a, baš kao i druge zemlje Zapadnog Balkana.

Dodao je kako u odnosu prema Bosni i Hercegovini ne bi trebalo imati “isuviše oštre kriterije”, pa je najavio da će o tome razgovarati i s dužnosnicima Njemačke, kao još jednog važnog partnera kako unutar EU-a, tako i za Bosnu i Hercegovinu.

‘Izazovi s kojima se susrećemo su sve veći’

“Izazovi s kojima se susrećemo se ne smanjuju, oni su sve veći”, kazao je austrijski kancelar, ističući kako je rat u Ukrajini postao najvažnije pitanje dok se svijet istovremeno suočava s posljedicama pandemije uzrokovane korona virusom.

Kazao je kako je sada isti izazov svima, pa je posebno spomenuo rast cijena energenata i hrane ocijenivši kako se taj problem ne može riješiti bez saradnje i solidarnosti.

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija je rekao kako i dalje računa na podršku Austrije u procesu evropskih integracija, odnosno za sticanje kandidatskog statusa.

Vjeruje kako se rat u Ukrajini neće preliti na Bosnu i Hercegovinu, dodajući kako dijeli zabrinutost “zbog patnje civila u Ukrajini”, ali nije direktno osudio rusku agresiju na susjednu zemlju.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada