Ukrajinski ministar: Nismo lansirali dron prema Hrvatskoj

Tokom rasprave u Evropskom parlamentu, ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov rekao je da bespilotna letjelica koja se nedavno srušila u Zagrebu nije došla iz njegove zemlje.

Riječ je o dronu sovjetske proizvodnje kakav ima i naša vojska, rekao je ukrajinski ministar (Pixsell)

Ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov tvrdi da bespilotna letjelica koja se nedavno srušila u Zagrebu nije došla iz njegove zemlje, uz poruku da su Ukrajina i Hrvatska prijateljske zemlje, a njihovi narodi prijatelji i braća.

Tokom rasprave o ovom incidentu u Evropskom parlamentu, hrvatski europarlamentarac Tonino Picula je o dronu pitao ukrajinskog ministra, na što je Reznikov odgovorio:

“Riječ je o dronu sovjetske proizvodnje kakav ima i naša vojska. Preletio je nekoliko zemalja članica NATO saveza prije pada u Hrvatsku. Kako je moguće da ga NATO nije vidio i uništio? Dakle, možete li sami štititi svoje nebo? Riječ je o retoričkom pitanju. Svakodnevno komuniciram i s hrvatskim ministrom obrane, i dalje istražujemo ovaj incident, koristimo radarsku tehnologiju, tehničke pokazatelje i uvjeravam vas da mi prema Hrvatskoj nismo lansirali dron.”

Odgovor ukrajinskog ministra saopćen je iz kabineta Picule, u kojem se navodi da je Reznikov još rekao:

“Hrvatska je Ukrajini prijateljska zemlja i bila je jedna od prvih koja je Hrvatsku službeno priznala i poslala joj oružje u borbi za slobodu. I dalje smo prijatelji i braća s hrvatskim narodom.”

Test za Evropsku uniju

Dodaje se da su Picula i Reznikov razgovarali na sjednici Odbora za vanjske poslove EP-a posvećenoj “invaziji Rusije na Ukrajinu”, na kojoj su učestvovali članovi delegacije EP-a koji su prošlog mesjeca bili u posjeti Ukrajini, nekoliko sedmica prije ruskih vojnih aktivnosti.

Picula je, dodaje se, uz raspravu o Reznikovim procjenama snage ruske vojske, pitao za dodatne informacije o padu bespilotne letjelice u Zagrebu.

Picula je podsjetio na raniju ocjenu ukrajinskog ministra odbrane da je ruska agresija test za Evropsku uniju i naglasio kako reakcija EU-a, misleći na sankcije Rusiji i pomoć Ukrajini, ranije nije zabilježena.

Smatra da EU mora nastaviti jačati sankcije Rusiji i pružati finansijsku, humanitarnu i vojnu pomoć Ukrajini, uz jasnu perspektivu pridruživanja EU, jer Ukrajina u svojoj borbi brani i sigurnost cijele Evrope, zaključuje se u saopćenju iz kabineta Picule, prenosi zagrebački Jutarnji list.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada