Nehammer: Ubrzati put zemalja Zapadnog Balkana u EU

Austrijski kancelar istakao je da je važno da se EU jasno odredi prema zemljama Zapadnog Balkana i podvuče da one pripadaju Evropi i Uniji, kao i da se ubrza njihov evropski put.

Austrijski kancelar Karl Nehammer i premijerka Srbije Ana Brnabić (Rade Prelić / Tanjug)

Austrijski kancelar Karl Nehammer stigao je u jednodnevnu zvaničnu posjetu Beogradu, a ispred Palate Srbije priređen mu je svečani doček.

Nehammera je, uz postrojenu Gardu Vojske Srbije i izvođenje himni dvije zemlje, dočekala predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić, prenosi Tanjug.

Nehammer je, nakon razgovora sa premijerkom Anom Brnabić, na zajedničkoj konferenciji za novinare kazao da je važno da se Evropska unija jasno odredi prema zemljama Zapadnog Balkana i podvuče da one pripadaju Evropi i Uniji, kao i da se ubrza njihov evropski put.

“Trenutno smo suočeni sa ratom u Evropi na koji niko nije računao. Doživjeli smo invaziju na jednu zemlju. Upravo je zbog toga važno da se EU jasno odredi prema zemljama regiona da pripadaju Evropi i Uniji”, podvukao je on.

O važnosti saradnje sa Zapadnim Balkanom

Kazao je da su pristupni pregovori uvijek komplikovani, dodajući da je tako bilo i za Austriju.

To je, kako kaže, intenzivan proces, a i zemlje EU-a moraju da urade svoj domaći zadatak da se ubrza taj proces.

Naveo je da je briga bila velika, jer je činjenica da Rusija ima veliki utjecaj u ovom regionu, a i Kina želi da se pozicionira.

“Obaveza i interes članica EU-a je da se uputi signal da je saradnja sa Zapadnim Balkanom važna”, rekao je on.

‘Ubrzati pristupni proces Zapadnog Balkana’

Austrija, istakao je, sebe vidi kao most i ima interes da se pristupni proces Zapadnog Balkana ubrza.

“U vremenu u kojem živimo neophodno je da prijatelje približimo sebi. Imamo velike zadatke koje zajedno treba da savladamo. Austriji je veoma važno da budemo zajedno u ovom regionu, jer smo jednako pogođeni brojnim izazovima, kao što su bile ilegalne migracije. Austrija je i veliki investitor u Srbiji, jer je ovo tržište interesantno za Austriju i EU. Produbit ćemo dalje našu bilateralnu saradnju”, rekao je Nehammer.

Istakao je da će Austrija dalje raditi na tome da bude most kako za Srbiju, tako i ostale zemlje Zapadnog Balkana i EU, dodajući da će Austrija raditi na daljem produbljenju odnosa sa Srbijom i regionom.

“Ponosno mogu reći da mi imamo jednu od najvećih dijaspora iz Srbije u Austriji. Ponosni smo na naše državljane porijeklom iz Srbije, koji poštuju svoju novu domovinu, a ne zaboravljaju maticu. To nas povezuje”, podvukao je on.

Posjete Sarajevu i Prištini

Nakon Beograda, austrijski kancelar će otputovati u posjetu Sarajevu.

U poslijepodnevnim satima putuje u Prištinu, gdje će razgovarati sa predsjednicom Kosova Vjosom Osmani i premijerom Albinom Kurtijem. Također, obići će i austrijski kontingent KFOR-a, koji broji 274 vojnika.

Kako je najavljeno u Beču, glavne teme razgovora bit će evropska perspektiva, aktuelna pitanja, kao što su rat u Ukrajini i zajednička borba protiv ilegalne migracije.

Nehammer je na mjestu kancelara od početka decembra prošle godine i ovo mu je prva posjeta Srbiji na toj dužnosti.

Izvor: Agencije