Incident na sjednici crnogorske vlade zbog sankcija Rusiji

Sjednica je prekinuta nakon svađe premijera Krivokapića i ministra Radulovića zbog neslaganja u vezi sankcija Rusiji.

Premijer Zdravko Krivokapić se usprotivio paketu sankcija Rusiji (EPA)

Sjednica crnogorske vlade prekinuta je četvrtak nakon svađe premijera Zdravka Krivokapića i ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića, u trenutku kada se raspravljalo o uvođenju sankcija Rusiji.

Sjednica je prekinuta, kako je službeno priopćeno, “zbog neslaganja u proceduri usvajanja odluke o primjeni sankcija definiranih tačkama 11, 12, 13 usvojenog dnevnog reda”.

“Razlog prekida sjednice nije samo u proceduralnom dijelu, već i u iskazanom nepoštovanju i nepristojnom ponašanju ministra Radulovića prema premijeru Zdravku Krivokapiću”, navodi se u priopćenju.

Na dnevnom redu bio je paket sankcija Rusiji koji je prethodno usvojilo Vijeće Evropske unije (EU), a između ostalog sankcije se odnose na 696 ruskih državljana, kao i na finansijske institucije, imovinu, promet i distribuciju dobara.

Paketu sankcija u tom obimu, koji je prethodno jednoglasno usvojen na radnim tijelima vlade, prema pisanju crnogorskih medija usprotivio se premijer Krivokapić, nakon čeka je ušao u polemiku s ministrom vanjskih poslova Đorđem Radulovićem i potpredsjednikom vlade Dritanom Abazovićem.

Umalo fizički obračun

“Premijer Krivokapić predložio je nove zaključke, čime je htio obesmisliti odluku o sankcijama”, rekao je Abazović nakon sjednice vlade, prenijela je Hina.

Pojedini podgorički mediji izvijestili su da je tokom sjednice umalo došlo i do fizičkog obračuna šefa diplomatije Radulovića i ministra privrednog razvoja Jakova Milatovića bliskog premijeru Krivokapiću.

Crnogorski MVP ranije je osudio rusku agresiju na Ukrajinu te je podržao sankcije koje je EU uvela Rusiji.

Vlada Zdravka Krivokapića u tehničkom je mandatu nakon što joj je u februaru izglasano nepovjerenje u crnogorskom parlamentu.

Krivokapić je politička figura bliska Srpskoj pravoslavnoj crkvi i njegova vlada bila je pod jakim utjecajem SPC-a.

Izvor: Agencije