BiH: U Sarajevu klanjana dženaza Fikretu Karčiću

Ugledni profesor Pravnog fakulteta u Sarajevu i bivši predsjednik Ustavnog suda IZ BiH preminuo je u 67. godini.

Dženazu-namaz je predvodio reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović (Anadolija)

U haremu Gazi Husrev-begove džamije u Sarajevu danas je klanjana dženaza prof. dr. Fikretu Karčiću, uglednom profesoru Pravnog fakulteta u Sarajevu i bivšem predsjedniku Ustavnog suda Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, koji je umro jučer u 67. godini.

Dženazu-namaz je predvodio reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović, a posljednjem ispraćaju su prisustvovali članovi porodice Karčić, te rodbina, prijatelji, imami, profesori Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu i ostali građani.

Ukop profesora Karčića, iza kojeg ostaju supruga Hamida, sinovi Hamza, Harun i Hikmet, kao i brojna naučna djela, bit će obavljen u haremu Čurčića džamije u Sarajevu, piše Anadolija.

Fikret Karčić je rođen u Višegradu 1955. godine. Srednjoškolsko obrazovanje je stekao u Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevu. Godine 1978. završio je Pravni fakultet u Sarajevu. Titule magistra i doktora nauka stekao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu 1985, odnosno 1989. godine.

Predavao na više fakulteta

Bio je profesor komparativne pravne historije na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Predavao je na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, Marmara univerzitetu u Istanbulu, Međunarodnom islamskom univerzitetu Malezija, Univerzitetu u Oslu i Boise State University (SAD).

Njegov glavni akademski interes bila je historija islamskog prava i institucija u Bosni i Hercegovini u postosmanskom periodu, reformistički pokreti u islamu, balkanski muslimani i komparativne pravne kulture.

Karčić je u dva mandata bio predsjednik Ustavnog suda Islamske zajednice. Bio je urednik “Glasnika“ i dugogodišnji kolumnista Preporoda.

Godine 2018. zajedno s Enesom Karićem bio je dobitnik prestižne nagrade za životne djelo koje dodjeljuje Udruženje muslimanskih društvenih naučnika.

Među objavljenim djelima Fikreta Karčića izdvajaju se Šerijatski sudovi u Jugoslaviji 1918-1941, Društveno-pravni aspekt islamskog reformizma, The Bosniaks and the Challanges of Modernity: Late Ottoman and Hapsbury Times, Studije o šerijatskom pravu i institucijama, Metodi istraživanja u islamskim naukama, Muslimani Balkana: istočno pitanje u XX vijeku i The Other European Muslims: A Bosnian Experience.

 

Izvor: Agencije