Američka ambasada: Prijetnje ruskog ambasadora u BiH su neprihvatljive i opasne

Nijedna treća strana nema pravo glasa u sigurnosnim dogovorima između NATO-a i suverenih zemalja, navela je Ambasada SAD-a.

Ambasada je poručila da će SAD "snažno nastaviti stajati uz BiH (Fena)

Američka ambasada u Bosni i Hercegovini saopštila je da su prijetnje ambasadora Rusije u BiH Igora Kalabuhova da će Rusija reagovati u slučaju pristupanja BiH u NATO, kao i spominjanje Ukrajine u tom kontekstu, neprihvatljive, neodgovorne i opasne .

“Posljednje prijetnje ruskog ambasadora prema BiH su opasne, neodgovorne i neprihvatljive. Nijedna treća strana nema pravo glasa u sigurnosnim dogovorima između NATO-a i suverenih zemalja”, navela je Ambasada SAD-a.

 

Ambasada je poručila da će SAD “snažno nastaviti stajati uz BiH u vrijeme preduzimanja potrebnih koraka da bi se osiguralo njeno članstvo u evroatlanskom savezu nacija”, prenijela je Beta.

‘Rusija će reagovati ako bude prijetnji

Ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov je u utorak za Televiziju Federacije BiH (FTV) izjavio da će Rusija podržati sve ono za šta se BiH odluči, navodeći da je to unutrašnje pitanje BIH.

“Ako ona odluči da bude članica bilo čega, to je unutrašnja stvar. Ali druga stvar je naša reakcija”, kazao je Kabuhov.

Navodeći da je na primjeru Ukrajine Rusija pokazala šta očekuje, on je naglasio da će i u BiH, ako bude prijetnji, Rusija reagovati.

Izvor: Agencije