Milanović zabranio prelet vojnih aviona iznad Hrvatske

Iznad Hrvatske je u utorak izvedena zajednička vježba 191. Eskadrile lovačkih aviona i francuskih Rafalea.

Francuski nosač aviona i još sedam brodova nalaze se u Jadranu u blizini Dubrovnika (EPA)

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović u utorak popodne dao je naredbu načelniku glavnog štaba oružanih snaga te zemlje kojom se najstrože zabranjuju preleti vojnih aviona iznad Zagreba i svih drugih gradova u Hrvatskoj, nakon što su ranije francuski borbeni avioni letjeli hrvatskim nebom.

Predsjednik Milanović, koji je i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Hrvatske naložio je načelniku Glavnog stožera admiralu Robertu Hranju da se odmah istraži i utvrdi odgovornost za ono što je iz predsjednikovog kabineta nazvano “uznemiravanje građana Zagreba”.

Fotografija prikazuje zajedničko letenje i uvježbavanje iznad Pule u Hrvatskoj pilota 191. Eskadrile lovačkih aviona i francuskih pilota aviona Rafale s nosača aviona ‘Charles de Gaulle’ (Srečko Niketić/PIXSELL)

Reakcija predsjednika Milanovića uslijedila je nakon što je hrvatski premijer Andrej Plenković ranije u utorak na francuskom nosaču aviona “Charles de Gaulle” izjavio da se vježbom hrvatskih i francuskih vojnih snaga i letom francuskih Rafalea iznad Hrvatske šalje poruka čvrstog strateškog partnerstva dvije zemlje i sigurnosti hrvatskim građanima.

“Oni će danas letjeti nad Hrvatskom i na taj način poslati poruku sigurnosti, prijateljstva i partnerstva između Francuske i Hrvatske i poruku sigurnosti hrvatskim građanima, na čemu im zahvaljujem, poručio je Plenković s nosača aviona, prenosi Hina.

Dio je to aktivnosti koje su poduzete na političkom nivou, istaknuo je Plenković, u direktnom dogovoru s francuskim predsjednikom Emanuelom Macronom, nakon što je u Zagrebu pao dron koji je poletio s područja Ukrajine.

Francuski nosač aviona i još sedam brodova – osim francuskih tu su i američki i grčki – nalaze se u Jadranu u blizini Dubrovnika.

Učestvujući u misiji podrške državama koje graniče s Ukrajinom, avioni Rafale s nosača lete i kontrolišu zračni prostor Bugarske i Rumunije, u okolnostima koje su nastupile nakon 24. februara, odnosno napada na Ukrajinu.

“Ujedno su uključeni u operacije kontrole u BiH, a ovih dana proveli su i vježbe s MIG-21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i na taj način učvrstili strateško partnerstvo između Francuske i Hrvatske, nastavno na i do sada dogovorene vježbe između Hrvatske vojske i savezničkih snaga”, rekao je premijer.

Danas i sutra zajedničko letenje i uvježbavanje pilota

Prema godišnjem planu međunarodne odbrambene saradnje, tokom marta provode se bilateralne aktivnosti s francuskom ratnom mornaricom u kojima sudjeluju snage Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i snage s francuskog nosača aviona “Charles de Gaulle”.

Danas i sutra u zračnom prostoru iznad Istre i Kvarnera, Like i Korduna planirano je zajedničko letenje i uvježbavanje pilota 191. Eskadrile lovačkih aviona i francuskih pilota aviona Rafale s nosača “Charles de Gaulle”.

Izvor: Agencije