Borrell: Kucnuo je čas da se oživi proces proširenja

Visoki predstavnik za vanjsku politiku i sigurnost Evropske unije Josep Borrell je rekao da EU ulaže napore da integrira Zapadni Balkan u EU.

'Kucnuo je čas da se oživi proces proširenja i da se Zapadni Balkan nepovratno integrira u EU', poručio je Borrell (EPA)

Tokom današnjeg sastanka u premijera Albanije Edija Rame i visokog predstavnika za vanjsku politiku i sigurnost Evropske unije Josepa Borrella u Tirani evropski zvaničnik je naglasio da EU ulaže napore da integrira Zapadni Balkan u EU.

On je istakao da je Evropska unija “zabrinuta zbog utjecaja ruske intervencije u Ukrajini na Zapadni Balkan” i dodao da su ojačali ruska propaganda i dezinformiranje, prenosi Tanjug.

“Kucnuo je čas da se oživi proces proširenja i da se Zapadni Balkan nepovratno integrira u EU”, poručio je Borrell, prenose Albanske Dnevne Novine.

Borrell je rekao i da Evropska unija pripremila četvrti paket sankcija protiv Rusije i potvrdio da se na listi sankcioniranih nalazi gotovo 800 ljudi.

Veliki udar

“To je veliki udar na ekonomsku osnovu na kojoj Putin postavlja temelje za okupaciju”, rekao je on i ocijenio da ruska agresija predstavlja kršenje suvereniteta Ukrajine, ali i sigurnost i stabilnosti u Evropi.

Visoki zvaničnik EU-a opisao je Albaniju kao najpouzdanijeg partnera, jer je, kaže, njena politika 100 posto u skladu sa EU.

Borrell je istakao da je Albanija ispunila sve uvjete za otvaranje pregovora i rekao da se nada da će se to dogoditi tokom francuskog predsjedavanja EU-om.

Premijer Albanije je, između ostalog potvrdio da njegova vlada nastavlja da radi kako bi približila albansko društvo i državu standardima EU.

Izvor: Agencije