Milanović: Treba početi graditi sistem protivzračne odbrane

Nakon sastanka sa vojskom i obavještajnim agencijama, predsjednik Hrvatske rekao je da se incident poput pada bespilotne letjelice na Zagreb više neće dogoditi te da nema opasnosti za građane.

Milanović je rekao da ne može reći sa sigurnošću je li letjelica doletjela od strane ukrajinskih snaga (Pixsell)

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović zatražio je da se počne graditi sistem protivzračne odbrane, iako vjeruje da se incident poput pada bespilotne letjelice na Zagreb više neće dogoditi.

Milanović je u ponedjeljak ujutro održao sastanak s vrhom Hrvatske vojske i sigurnosno-obavještajnih agencija, a nakon toga sazvao je konferenciju za medije.

Rekao je da je istraga u toku te da o detaljima ne bi govorio, ali da nema opasnosti po hrvatsku javnost.

“Istraga je u tijeku, o detaljima ne bih govorio. Pozvao bih one što stoje ispred rupe da također ne iznose detalje svakih 15 minuta. Tražit ću da se sustav protuzračne obrane počne graditi. Sada je pravi trenutak. Možda nije hitno jer se ovako nešto vjerovatno nikada neće dogoditi”, rekao je Milanović.

“Projektil je proletio kroz Mađarsku i vjerojatno se neće ništa slično dogoditi. U kontaktu smo s mađarskom stranom. Mi smo članica NATO saveza, ali brigu o sigurnost provodimo mi. Iznos je znatno manji od onoga što ćemo izdvojiti za zrakoplove. Ovo je važna stvar, da se za potrebe nacionalne sigurnosti nabavi protuzračna sigurnost. Apsolutne sigurnosti nema, ovo je jedan ružan i opasan incident. Molim sve koji imaju operativna saznanja iz istrage da o tome šute.”

Informacije o bombi

Hrvatski ministar odbrane Mario Banožić izjavio je u nedjelju da su na bespilotnoj letjelici koja se u četvrtak kasno uvečer srušila u jednoj zagrebačkoj četvrti pronađeni fragmenti eksploziva aviobombe.

Olupina ove letjelice izvučena je ranije u nedjelju, a pronađena je ‘crna kutija’ i slijedi vještačenje kojim bi se, između ostalog, trebalo utvrditi i čiji je dron. I ruska i ukrajinska strana tvrde da letjelica nije njihova.

Milanović je rekao da ne može reći sa sigurnošću je li letjelica doletjela od strane ukrajinskih snaga te da ne očekuje da to Ukrajina prizna.

Na pitanje da li je dron nosio bombu, odgovorio je: “Javnost je mirna i sigurna i to je sve što trebate znati. Ne možemo o tome govoriti, a posebno ne ja koji nisam ekspert. Pitajte one koji su o tome govorili. O ministru obrane neću govoriti, to je premijerov problem. I hrvatski. Pitajte o bombi one koji o tome pričaju na televiziji.”

Izvor: Agencije