Kosovo: Uhapšeno 48 policajaca i dva carinika

U akciji Policijskog inspektorata Kosova (PIK) uhapšeno je 48 pripadnika Granične policije Kosova i dva službenika Carine.

PIK je tokom dana priveo i uhapsio 48 graničnih policajaca i dva carinika, koji su osumnjičeni za korupciju i zloupotrebu službenog položaj (AP)

Glavni tužilac Specijalnog tužilaštva Kosova Blerim Isufaj potvrdio je danas da je u akciji Policijskog inspektorata Kosova (PIK) uhapšeno 48 pripadnika Granične policije Kosova i dva službenika Carine, a da su među uhapšenima i komandiri dva granična prelaza, prenosi Beta.

Prema njegovim riječima, među uhapšenima su i Ramiz Ahmeti komandant granične policije na prelazu “Qafa Morini” i Xhavit Lokaj komandant prelaza “Qafa Prrushit”.

Iz Carine Kosova su potvrdili da su uhapšena dva njihova službenika, kao i da su zahvalni radu PIK-a na istrazi u tom slučaju.

“Carina Kosova sprovodi stroge politike koje efikasno obeshrabruju praksu korupcije i neprofesionalno ponašanje i preduzimaće prioritetne mjere u borbi protiv korupcije, štetnih praksi i neprofesionalnog ponašanja. S obzirom na to, generalni direktor Carine je preduzeo mjeru hitnog suspendovanja uhapšenih carinskih službenika i odmah će pokrenuti upravni disciplinski postupak”, navodi se u saopštenju Carine.

“Primanje mita i zloupotreba položaja”

PIK je tokom dana priveo i uhapsio 48 graničnih policajaca i dva carinika, koji su osumnjičeni za korupciju i zloupotrebu službenog položaja, a operaciju su podržali i Kosovska obavještajna agencija, Kosovska carina i Kosovska policija.

Prema kosovskom zakonodavstvu, jedino je Policijski inspektorat nadležan za hapšenje pripadnika policije.

Policijski inspektorat Kosova je ranije saopštio da je danas započeo akciju hapšenja pripadnika PK i službenika Carine Kosova zbog osnovane sumnje da su izvršili krivična dela “primanje mita i zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja” i da akciju koordiniše Specijalno tužilaštvo Kosova.

Izvor: Agencije