Escobar: Crna Gora ostaje privlačna meta za Moskvu

Specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan rekao je da Crna Gora treba da slijedi vodstvo EU i da u potpunosti primijeni sankcije na ruske medije.

Escobar je rekao da pogrešna ideologija pokreće Kremlj da uspori i spriječi euroatlantske integracije Balkana (EPA)

Crna Gora ostaje privlačna meta za Moskvu a crnogorske vlasti moraju slijediti EU i u potpunosti primijeniti sankcije ruskim medijima kako se ne bi širile lažne vijesti i dezinformacije, rekao je zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Gabriel Escobar.

Escobar je za podgoričke Vijesti podsjetio da su organizacije za nadzor medija zbog toga kritikovale Russia Today i Sputnjik.

”Crna Gora treba da slijedi vodstvo EU i da u potpunosti primijeni sankcije na RT i Sputnjik, koji šire opasne dezinformacije i propagandu u pokušaju da opravdaju Putinov ničim izazvan rat”, rekao je Escobar.

Sjedinjene Američke Države su, kako je kazao, sa zadovoljstvom vidjele da sve vlade Zapadnog Balkana podržavaju Ukrajinu i glasaju za specijalnu rezoluciju Generalne skupštine UN-a protiv ruske invazije.

Vlada Crne Gore, koja se pridružila sankcijama EU protiv Rusije, još nije donijela potrebne odluke da bi ih implementirala u praksi. Crna Gora je od 4. marta zatvorila zračni prostor za ruske avione, ali nije zabranila ruske državne medije.

Vlada se još nije izjašnjavala po pitanju zamrzavanja ruske imovine u Crnoj Gori.

‘Neprijateljske’ države

Početkom prošle sedmice Vlada Ruske Federacije uvrstila je Crnu Goru na spisak stranih država i teritorija koje “vrše neprijateljske radnje protiv Rusije, ruskih pravnih i fizičkih osoba”.

Escobar je rekao da pogrešna ideologija pokreće Kremlj da uspori i spriječi euroatlantske integracije Balkana.

“Putin ne prihvata poredak zasnovan na pravilima koja vladaju svijetom od Drugog svetskog rata da zemlje treba da imaju mogućnost da biraju vlastitu vanjsku politiku i da prave vlastite saveze. Njegov rat protiv Ukrajine je rat protiv te premise. Ta ista pogrešna ideologija je ono što pokreće Kremlj da uspori i spriječi euroatlantske integracije Balkana”, rekao je Escobar.

On je to rekao odgovarajući na pitanje koliko je jak utjecaj Rusije na Zapadnom Balkanu.

Tenzije u BiH

Prema njegovim riječima, Rusija je dugo bila destabilizirajuća sila i izvor dezinformacija na Zapadnom Balkanu.

Kao primjer je naveo da je “Rusija podržavala pokušaj državnog udara u Crnoj Gori 2016. i stalne napore da se podstaknu tenzije u Bosni i Hercegovini”.

“Crna Gora ostaje privlačna meta za Moskvu. Sjedinjene Američke Države koje rade sa euroatlantskim partnerima treba da unaprijede naše kolektivne napore da se suprotstave Putinovim neprijateljskim akcijama, posebno upotrebi hibridnog ratovanja, kao što su cyber napadi i dezinformacije”, kazao je Escobar.

Izvor: Agencije