Pendarovski Borrellu: Neodrživa dalja blokada pristupnih pregovora sa Skopljem i Tiranom

Početak pristupnih pregovora Sjeverne Makedonije je test kredibiliteta Evropske unije, istakao je Pendarovski koji je primio u posjetu potpredsjednika Evropske komisije Josepa Borrella.

Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski i potpredsjednik Evropske komisije Josep Borrell (Anadolija)

Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski primio je u Skoplju visokog predstavnika Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednika Evropske komisije Josepa Borrella.

Kako se navodi u saopćenju iz kabineta predsjednika, Pendarovski je Borrelovu posjetu Sjevernoj Makedoniji i regionu ocijenio kao potvrdu opredijeljenosti i podrške Evropske unije Zapadnom Balkanu, posebno u svjetlu nove geopolitičke realnosti u Evropi, prenosi Anadolija.

“Predsjednik Pendarovski je podvukao da je početak pristupnih pregovora Sjeverne Makedonije test kredibiliteta Evropske unije. Uz novu geopolitičku dinamiku, ne govorimo o ubrzanju našeg procesa, s obzirom na to da su Sjeverna Makedonija i Albanija odlučile da u martu 2020. godine počnu pristupne pregovore sa Vijećem EU-a. Pozvao je na brzu implementaciju strateških odluka u vezi sa politikom proširenja. Pendarovski je rekao da se Sjeverna Makedonija pokazala kao kredibilan partner Evropske unije i dalja blokada otvaranja pristupnih pregovora, zajedno sa Albanijom, je neodrživa”, navedeno je u saopćenju iz kabineta predsjednika Sjeverne Makedonije.

Naglašeno je da su, razgovarajući o ruskoj vojnoj invaziji na Ukrajinu i njenom uticaju na sigurnost evropskog kontinenta u cjelini, sagovornici potvrdili potrebu trenutnog prekida ruskih neprijateljstava u Ukrajini, obnove međunarodnog prava i ekspeditivnog oporavka od razornog napad na Ukrajinu.

“Visoki predstavnik je pozdravio odluku države da se pridruži sankcijama EU Rusiji, čime se Sjeverna Makedonija u potpunosti usklađuje sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU i paketom sankcija unije, uključujući paket mjera iz 2014. godine”, dodaje se u saopćenju.

Na sastanku je razgovarano i o zaključcima nedavno održanog Samita lidera EU-a u Versaju, s akcentom na proces evropskih integracija zemalja regiona.

Borrel je u nedjelju doputovao u Sjevernu Makedoniju (Anadolija)

U utorak razgovori u Albaniji, u srijedu posjeta Sarajevu

Borrell je u Skoplje doputovao u nedjelju, odakle počinje balkansku turneju.

Na skopskom aerodromu dočekao ga je vicepremijer Sjeverne Makedonije Bojan Maričić, poželio mu dobrodošlicu i uspješne sastanke s najvišim državnim zvaničnicima, koji su na rasporedu u ponedjeljak.

“Ova balkanska turneja, na koju … Borrell kreće iz Skoplja, dobar je signal da mi i regija ostajemo u fokusu EU-a“, napisao je Maričić na Facebooku.

Maričić je dodao kako očekuje da će se na sastanku premijera Sjeverne Makedonije Dimitra Kovačevskog s Borrellom u ponedjeljak razgovarati o ukrajinskoj krizi, regionalnoj saradnji i o opredjeljenju za brzu evropsku integraciju zemalja Zapadnog Balkana u EU.

Ovo je prva zvanična posjeta Sjevernoj Makedoniji Borrella kao visokog predstavnika EU-a.

U Skoplju će se, osim s predsjednikom Sjeverne Makedonije Stevom Pendarovskim, sastati i sa premijerom Dimitrom Kovačevskim, predsjednikom Sobranja Talatom Xhaferijem i ministrima vanjskih poslova i odbrane, Bujarom Osmanijem i Slavjankom Petrovskom.

Kako je ranije najavila Evropska služba za vanjske poslove (EEAS), Borrell će od 13. do 16. marta posjetiti Sjevernu Makedoniju, Albaniju i Bosnu i Hercegovinu, kako bi tu potvrdio posvećenost i podršku EU-a regiji.

U Skoplju će učestvovati na Konferenciji o budućnosti Evrope, na kojoj će predstavnici civilnog društva i omladinskih organizacija predstaviti svoj rad o doprinosu razvoju Zapadnog Balkana.

Borrell će u utorak otputovati u Tiranu, gdje će se sastati s albanskim premijerom Edijem Ramom, kao i s drugim predstavnicima vlasti i civilnog društva.

Tokom posjete Albaniji obići će i radove na restauraciji mozaika Nacionalnog historijskog muzeja, koji se renovira u okviru pomoći EU-a za oporavak poslije zemljotresa.

U srijedu će boraviti u Sarajevu, gdje će prvo posjetiti operaciju EUFOR Althea, u kojoj je nedavno broj vojnika prisutnih na terenu gotovo udvostručen, a zatim će se sastati s bh. vlastima i predstavnicima političkih opozicija i civilnog društva.

Izvor: Agencije