Eurozastupnici za isključenje Srbije iz pristupnog procesa zbog Rusije

Devet zastupnika Evropskog parlamenta iz grupe Renew traži od Evropske komisije da pozove Srbiju da se pridruži stajalištu Brisela Rusiji u svjetlu agresije na Ukrajinu.

Srbija bi se u sadašnjem trenutku trebala jasno opredijeliti prema ratu u Ukrajini (EPA)

Devet europarlamentaraca iz političke grupe Obnovimo Evropu (Renew) zatražilo je od Evropske komisije da pozove Srbiju da se pridruži stavu Evropske unije o Rusiji u svjetlu agresije na Ukrajinu te da se Srbiji privremeno zamrznu pristupni pregovori s EU-om i ukine finansijska podrška ako bi taj poziv ignorirala.

” S obzirom na nedavne događaje oko ruske agresije na Ukrajinu, duboko smo zabrinuti zbog situacije na Zapadnom Balkanu, a posebno zbog očitog nepoštivanja obaveza Srbije kao zemlje kandidatkinje za članstvo u EU“, poručili su eurozastupnici u pismu upućenom predsjednici EK-a Ursuli von der Leyen i potpredsjedniku Josepu Borrellu.

Odnosi s Rusijom i Bjelorusijom

U pismu s prvopotpisanim zastupnikom Evropskog parlamenta iz Slovenije Klemenom Grošeljem navodi se da bi se Srbija u sadašnjem trenutku trebala jasno opredijeliti prema ratu u Ukrajini.

U pozivu eurozastupnici ističu da je Srbija kao kandidatkinja za članstvo odbila uvesti sankcije Rusiji kao odgovor na agresiju, što je u suprotnosti s odlukama koje su donijele članice, ali i kandidatkinje u procesu pridruživanja, prenose slovenski mediji, na koje se poziva Hina.

Srbija, kako navode, godinama zadržava “dvosmisleni” stav o svojim stvarnim namjerama kada je riječ o poštivanju obaveza preuzetih u procesu pristupanja EU, a posljednjih godina jača saradnju s režimom Vladimira Putina, posebno u oblasti energetike i vojske, tehničke saradnje.

Slično je i s odnosima Srbije s režimom Aleksandra Lukašenka u Bjelorusiji, od koga je Beograd također dobio “velikodušne donacije ubojitog oružja“.

Nazadovanje u više područja

Osim toga, Srbija je zadnjih godina nazadovala na više područja, kao što su vladavina prava, poštivanje ljudskih prava, sloboda medija i sloboda izražavanja, navode u pismu čelnicima EU-a eurozastupnici grupe Renew.

Isto tako, navode eurozastupnici u pismu, srbijanski mediji koji su pod kontrolom vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) “svakodnevno veličaju ruskog predsjednika, šireći lažne vijesti o EU i ruskoj agresiji u Ukrajini“.

Srbija ima pravo slijediti Putinov model ako to želi, ali mora jasno izraziti svoje namjere i prestati se pretvarati da ozbiljno teži članstvu u EU.

Srbija može slobodno odlučiti u kojem smjeru želi ići, ali ne može se i dalje smatrati sagovornikom od povjerenja i ne može nastaviti primati pretpristupnu finansijsku pomoć dok ne odluči, navodi se u pismu adresiranom na Von der Leyen i Borrella.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada