Schmidt: Izazove u BiH prevazići zdravim razumom

Visoki predstavnik kaže da je situacija u BiH do sada bila prožeta unutrašnjim nedostacima, ‘a sada bismo mogli doći u situaciju da vanjski pritisci i interesi utječu na tu situaciju’.

Moramo vidjeti da je Zapadni Balkan ujedinjen, rekao je Christian Schmidt (Anadolija)

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt izjavio je u petak da je situacija u Bosni i Hercegovini do sada bila prožeta unutrašnjim nedostacima, “a sada bismo mogli doći u situaciju da vanjski, eksterni pritisci i interesi utječu na tu situaciju”.

Schmidt je učestvovao na panelu “Sporazumni dijalog na Balkanu”, u okviru Diplomatskog foruma u Antaliji, prenosi Anadolija.

Visoki predstavnik je poručio kako izazove treba nadvladati u okviru zdravog razuma i bez eskalacije.

“Proces pristupanja Evropskoj uniji je veoma kompliciran i on mora biti prožet porukom EU-a, koja kaže ‘želimo vas’, kao i porukom cijelom svijetu kojom EU kaže ‘vi ste jedan od nas'”, rekao je Schmidt.

Da ne govorimo o ‘srpskom svetu’

Kako je podsjetio, EU također zahtjeva prilagodbe u vanjskoj politici.

“Zamislite, pismo koje je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine [Milorad] Dodik poslao Ujedinjenim narodima kako bi zanemarili pismo predsjedavajućeg [Predsjedništva] Željka Komšića… kako bi bilo da je takvo nešto uradio predsjedniku Evropske komisije? Jasno je da vanjska politika mora biti određivana glasom većine”, kazao je Schmidt.

“Moramo vidjeti da je Zapadni Balkan ujedinjen, da pritom ne govorimo o ‘srpskom svetu’, nego da govorimo o nezavisnim zemljama, budućim članicama EU-a, jer ukoliko sada podbacimo, to će biti podbačaj koji će zahvatiti i sljedeću generaciju”, zaključio je visoki predstavnik.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada