Protuzračna odbrana NATO-a pratila putanju drona

Integrirana zračna i proturaketna odbrana Alijanse pratila je putanju leta objekta koji se naknadno srušio u Zagrebu, navodi se iz Sjevernoatlantskog saveza.

Riječ je o bespilotnoj letjelici sovjetske proizvodnje TU-141, koja je iz Ukrajine stigla do Hrvatske (EPA)

Protuzračna odbrana NATO-a pratila je putanju leta drona koji se u četvrtak navečer srušio u Zagrebu, kazao je Hini dužnosnik NATO-a.

“NATO integrirana zračna i proturaketna odbrana pratila je putanju leta objekta koji se naknadno srušio u Zagrebu. Hrvatske vlasti objavile su da istražuju ovaj incident”, kratko je odgovorio Daniele Riggio, jedan od glasnogovornika NATO-a mailom na upit Hine.

Nagađa se da je riječ o bespilotnoj letjelici sovjetske proizvodnje TU-141, koja je iz Ukrajine, preko rumunskog i mađarskog zračnog prostora, stigla do Hrvatske.

Rumunija: Letjelica brzo prešla zračni prostor

Ministarstvo odbrane Rumunije objavilo je na svojoj web stranici da je sistem zračnog nadzora ove zemlje u četvrtak uhvatio signal letjelice koja se kretala nisko, kako se navodi, najvjerovatnije drona.

Dodaje se da je letjelica prešla nacionalni zračni prostor za vrlo kratko vrijeme, manje od tri minute.

Ušla je u zračni prostor Rumunije u 23:23 sati, dolazeći iz Ukrajine, a napustila nacionalni zračni prostor u 23:26 sati, u smjeru Mađarske.

“Vrlo kratko vrijeme u kojem je ova letjelica letjela nacionalnim zračnim prostorom, velika brzina i mala visina, kao i tadašnji terenski i vremenski uvjeti, nisu omogućili korištenje drugih proceduralnih sredstava za daljnju identifikaciju letjelice”, objavili su.

U Hrvatsku ušla u 22.57 sati je iz Mađarske

Ministar obrane Hrvatske Mario Banožić izjavio je u petak da postoje saznanja iz koje je zemlje došla letjelica koja se u četvrtak oko 23:00 sata srušila u Zagrebu te da će se cijeli proces incidenta moći povezati nakon što se napravi detaljna analiza.

Na vanrednoj konferenciji za novinare u Zagrebu rekao je da je letjelica uočena radarima i da je praćena od ulaska u hrvatski zračni prostor.

Letjelica je u Hrvatsku ušla u 22.57 sati, došla je iz Mađarske, zadržala se sedam minuta i kretala brzinom od 700 kilometara na sat.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović kazao je kako se zna o kojem je objektu riječ i odakle je doletio, ali da “nikakvu predostrožnu informaciju nismo dobili”.

Izvor: Agencije