TI: Usvajanje zakona o VSTV-u RS usmjereno na stvaranje privatne države

Vlast u RS-u kreiranjem paralelnih institucija očigledno nastoji uspostaviti kontrolu nad svim procesima, objavili su iz Transparency International BiH.

U Banja Luci je u utorak počela sjednica entitetske skupštine RS-a na kojoj bi zastupnici po hitnom postupku trebali razmatrati nacrt zakona o uspostavljanju entitetskog Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (Anadolija)

Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BiH) upozorio je da bi se usvajanjem entitetskog zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Republike Srpske stvorio opasan presedan koji bi doveo do pravne nesigurnosti.

„Vlast u Republici Srpskoj prethodnih mjeseci kreiranjem paralelnih institucija bez osnova očigledno nastoji uspostaviti kontrolu nad svim institucijama i procesima, a sada se kroz imenovanje podobnih sudija i tužilaca nastoji dodatno potkopati sistem vladavine prava”, stav je TI BiH.

Bosna i Hercegovina već ima Visoko sudski i tužilačko vijeće (VSTS), koji je osnovano kao nezavisni i samostalni organ, i ima zadatak da osigura nezavisno, nepristrasno i profesionalno pravosuđe.

“Članovi VSTS-a su sudije i tužiocu sa teritorije cijele BiH, a ovo tijelo ima nadležnost da imenuje sudije i tužioce na državnom, entitetskom, kantonalnom, okružnom, osnovnom i opštinskom nivou, uključujući Brčko distrikt BiH, sa izuzetkom ustavnih sudova entiteta“, naglašava TI BiH.

„Ustav Bosne i Hercegovine predviđa da je BiH pravna država, a pravna država je dužna da svojim građanima garantuje pravnu sigurnost. Pravna sigurnost pak znači da se svaki pojedinac može pouzdati u značenje i predvidivost pozitivnih pravnih propisa, kao i prava i obaveza koji proizilaze iz tih propisa. Stvaranjem paralelnih institucija i narušavanjem jedinstva u organizaciji i upravljanju pravosuđem narušila bi se pravna sigurnost, i građani bi se ometali u uživanju osnovnih ljudskih prava i sloboda kao što su pravo na ličnu slobodu i sigurnost, pravo na imovinu, pravo na pravično saslušanje u građanskim i krivičnim stvarima”.

Urušavanje ustavno pravnog poretka BiH

U Banja Luci je u utorak počela sjednica entitetske skupštine RS-a na kojoj bi zastupnici po hitnom postupku trebali razmatrati nacrt zakona o uspostavljanju entitetskog Visokog sudskog i tužilačkog vijeća.

Stupanjem na snagu tog zakona na teritoriji RS-a bi prestalo djelovanje državnog VSTV-a, odnosno entitet Republika Srpska bi preuzela sa državnog nivoa nadležnost u oblast pravosuđa, što su zapadne zemlje ocijenile kao udar na ustavni poredak Bosne i Hercegovine.

Vladajuća koalicija u RS-u, predvođena Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika, najavila je da će zakon stupiti na snagu godinu dana posle usvajanja.

Predsjednik opozicione Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović izjavio je da je nezabilježeno da se donosi zakon koji će stupiti na snagu za godinu, i to poslije izbora.

“Režim u RS-u nema iskrenu namjeru da vrati bilo koju nadležnost, već isključivo igra predizborne igrice što pokazuje i zakon o VSTS RS koji predlažu, a koji stupa na snagu, možete li zamisliti, poslije godinu dana”, kazao je Šarović u pisanom saopćenju iz SDS-a.

‘Ulazak u pravni haos’

On je također ocijenio da bi uspostavljanje VSTS-a Republike Srpske unijelo konfuziju i haos u pravosudni sistem.

“Šta ćemo kada VSTS na nivou Bosne i Hercegovine imenuje sudije i tužioce u RS-u, jer im je to posao po postojećem zakonu, a imenuje ih i novoosnovani VSTS RS? Ovakva neriješena situacija liči na totalnu konfuziju i haos, a predlagači ovog zakona to vjerovatno i žele”, kazao je Šarović.

Osnivanjem VSTV-a RS i entitetske agencije za lijekove samo je dio seta zakona kojim je član državnog predsjedništva BiH i čelnik Republike Srpske Milorad Dodik najavio povlačenje tog bosanskohercegovačkog entiteta iz ustavnog poretka Bosne i Hercegovine, što su osudile brojne zapadne zemlje.

“Stvaranje paralelnih institucija za nadzor nad pravosuđem, a sve pod krinkom nacionalnog interesa, zapravo je usmjereno na stvaranje privatne države i destabilizaciju s ciljem jačanja pozicije vladajućih stranaka“, saopćio je TI.

Dodik je najavio formiranje i entitetske vojske, ubiranje indirektnih poreza, dok je državnu imovinu Bosne i Hercegovine kna području Republike Srpske, poput šuma ili zemljišta, također najavio uknjižiti kao imovinu tog entiteta.

Izvor: Agencije