Bilčik i Picula pozdravili mirnu ustavnu tranziciju u Crnoj Gori

Crnoj Gori je potrebna predvidiva i stabilna parlamentarna većina i proevropska vlada koja će je uvesti u EU, navode predstavnici Brisela.

Vlada premijera Zdravka Krivokapića izgubila je podršku crnogorskog parlamenta u petak 4. februara 2022. sedmice (EPA)

Crnogorski lideri moraju brzo da krenu u formiranje nove vlade i imenovanje predsjednika Skupštine, saopštili su izvjestilac Evropske unije za Crnu Goru, Tonino Picula i predsjedavajući parlamentarng Odbora za stabilizaciju i pridruživanje, Vladimir Bilčik.

“Kontinuirano pratimo razvoj političkih dešavanja u Crnoj Gori i pohvaljujemo mirne i ustavne tranzicije. Pozivamo na nastavak poštovanja demokratskih procesa, normi i standarda tokom ovih vremena”, poručili su evropski zvaničnici.

Ističu da kreiranje puta ka stabilnoj parlamentarnoj većini i napredak Crne Gore na procesu reformi prestavlja ključnu stvar.

Zemlji su potrebne evropske vrijednosti

“Politička neaktivnost limitira reformsku agendu države i za posljedicu njene EU ambicije. Crna Gora je najdalje odmakla među kandidatima za EU i već je dio NATO-a. Neophodna joj je predvidiva i stabilna parlamentarna većina i proevropska vlada koja će je uvesti u EU”, naveli su u zajedničkom saopštenju Picula i Bilčić.

Najavili su podrušku za političke odluke koje se, kako je prenijela agencija Tanjug, pozivajući se na podgorički list Pobjeda, „baziraju na evropskim standardima i vrijednostima odražavajući volju građana“.

” Članstvo u EU, naposljetku, i jeste želja ogromne većine građana Crne Gore”, smatraju Bilčik i Picula.

Vlada premijera Zdravka Krivokapića izgubila je podršku crnogorskog parlamenta prošle sedmice, nakon čega se očekuje formiranje manjinske vlade, a kao potencijalni premijer spominje se dosadašnji potpredsjednik Vlade Dritan Abazović.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada