Đukanović za DW: Podržaćemo vladu koja će čuvati sekularni karakter Crne Gore

Spremni smo pružiti podršku manjinskoj vladi – dakle koalicijama koje su građanskog karaktera, koje žele pomoći Crnoj Gori da ide ka Evropi, poručio predsjednik Crne Gore.

Crnogorski predsjednik je istakao kako je potrebno vremena da se shvati kako “svaka promjena ne znači i promjenu na bolje”, ustvrdivši kako je Crna Gora “prošla jednu promjenu nagore” (EPA)

„Podržat ćemo svaku vladu koja će čuvati građanski i sekularni karakter Crne Gore, unapređivati multietničku demokraciju i doprinositi dinamičnom ekonomskom razvoju kako bi Crna Gora, kao demokratski i ekonomski razvijena zemlja, u bliskoj budućnost bila dio Europske unije“, rekao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović u intervjuu za DW.

Đukanović je u razgovoru ocijenio da se njegova zemlja sada nalazi „u procesu konsolidacije vlasti“ i da je njen najveći interes da što prije dobije odgovornu vladu.

Crnogorski predsjednik je podsjetio da je njegova stranka Demokratska partija socijalista (DPS) i nakon prošlogodišnjih izbora ponudila podršku jednoj manjinskoj vladi, smatrajući da će „biti vrlo opasno za Crnu Goru ako vladajuća koalicija bude tako ovisna od velikosrpskog nacionalizma”.

Spremni smo podršku pružiti manjinskoj vladi

Dosadašnju vladu su, piše dalje DW, činile tri koalicije od kojih je, ocjenjuje Đukanović, „jedna potpuno jasno profilirana velikosrpska koalicija i smatrali smo da će, ako ona bude opredjeljivala državnu politiku, to biti jako opasno za Crnu Goru”.

„Danas kažemo: Spremni smo pružiti podršku manjinskoj vladi – dakle koalicijama koje su građanskog karaktera, koje žele pomoći Crnoj Gori da ide ka Evropi – spremni smo podržati tu vladu i u njoj nećemo sudjelovati. Trebalo je očigledno ovakvih 14 mjeseci neuspješnog iskustva da bi se sada vratili tom prijedlogu“, rekao je Đukanović.

Crnogorski predsjednik je istakao kako je potrebno vremena da se shvati kako “svaka promjena ne znači i promjenu na bolje”, ustvrdivši kako je Crna Gora “prošla jednu promjenu nagore”.

“Ali, to ne znači da se DPS po automatizmu vraća na vlast, niti to znači da će se vratiti ista kakva je otišla s vlasti. Vrlo smo pravilno razumjeli poruku birača, ovih godinu dana smo jako radili na otklanjanju slabosti, na reformama u stranci“, rekao je Đukanović i zaključio: „Mislim da je Crna Gora naučila još jednu lekciju i da će sada, nakon ovog iskustva, pametnije odlučivati o svojoj budućnosti.“

Odgovorna politika iz mjesta opozicije

Govoreći o stranci kojoj je na čelu, Đukanović je ocijenio da je DPS u proteklih 14 mjeseci pokazao da se može odgovorno baviti politikom i iz opozicije. „Ja smatram da je zahvaljujući nama, zahvaljujući državotvornoj opoziciji, Crna Gora uspjela odoljeti ofanzivi Beograda. Mi smo poslije 30. augusta prošli jednu jako agresivnu ofanzivu iz Beograda. Velikosrpski nacionalizam iz Beograda je shvatio da su pobjedom njihovih miljenika otvorena vrata za novu aneksiju Crne Gore, ovog puta kroz projekt ‘Srpskog sveta’. To se nije dogodilo zato što smo imali državno-odgovornu opoziciju koju je predvodio DPS.”

Što se tiče daljnjih planova Demokratske partije socijalista, Đukanović kaže: „Vjerujemo u sebe, reforme koje smo proveli u stranci, i mi ćemo se vratiti, u to nema nikakve sumnje. Hoće li to biti sad? Za godinu, dvije, tri? Nema nikakve žurbe. Ali pokazujemo odgovornost i iz opozicijskih klupa.”

Izvor: Agencije