Milanović: Bošnjački političari se ponašaju kao Milošević 1990.

Građansko uređenje susjedne Bosne i Hercegovine nije opcija za Hrvatsku, rekao je hrvatski predsjednik.

Milanović smatra kako je pitanje BiH hrvatskoj vladi „nekakva rubna gnjavaža“, pa je kritizirao njezin pristup tom problemu (Robert Anic/PIXSELL)

Bošnjačko vodstvo u Bosni i Hercegovini ponavlja obrasce ponašanja Slobodana Miloševića, a hrvatsku diplomatiju vodi „šačica klimavaca i kukavica“, izjavio je u petak predsjednik Hrvatske Zoran Milanović.

„Današnje ponašanje bošnjačkog vodstva u Bosni i Hercegovini preuzelo je obrazac Slobodana Miloševića, njihovog krvnika, iz 1990. godine“, optužio je Milanović u izjavi za medije, ponovivši kako građansko uređenje susjedne Bosne i Hercegovine nije opcija za Hrvatsku.

„Ne samo da to nije moguće nego nije ni u interesu Hrvatske“, kazao je predsjednik, dodajući kako on „pokušava pronaći rješenja da se Hrvate ne maltretira kao što su to beogradska ‘čaršija’ i Milošević radili nekoj drugoj manjini“.

Svoj ‘glasan’ pristup političkoj situaciji u BiH, u kojoj traju pregovori o izbornom zakonu uz insistiranje na reformi na način da kod izbora političkih predstavnika bosanskohercegovačkih Hrvata ne mogu utjecati glasači koji se ne izjašnjavaju kao Hrvati, ocijenio je „jedinim načinom“.

„Ne ide drukčije nego glasno“, rekao je predsjednik o svom političkom pristupu koji često nailazi na kritike političara u BiH, ali i same Hrvatske.

„Ja se time nažalost bavim svaki dan, a [hrvatski premijer Andrej] Plenković se bavi lobiranjem u Briselu i rješavanjem globalnih konflikata na ruskoj ploči. Samo naprijed s tim“, dodao je.

Klimavci i kukavice

Milanović smatra kako je pitanje BiH hrvatskoj vladi „nekakva rubna gnjavaža“, pa je kritizirao njezin pristup tom problemu.

„Ova hrvatska diplomacija je naprosto šačica klimavaca i kukavica i ljudi koji su Hrvatskoj na sramotu“, ustvrdio je Milanović, naglasivši da misli na vrh, a ne o „cijeloj službi“.

Milanović je u petak, kako prenosi Hina, nastavio prepirke kroz medije s ministrom vanjskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom koji je predsjednika u četvrtak nazvao „partizanskim minerom“.

„Meni nitko nije bio u partiji ‘89. i ‘90, nitko nije bio direktor komunističke tvornice niti ju je privatizirao“, rekao je Milanović.

Milanović je vladu kritizirao i jer je mjesec dana morao čekati da dobije ugovore o kupnji borbenih aviona Rafale, no nije želio komentirati sam sadržaj ugovora „osim 200 miliona eura koji su izvan proračuna ministarstva odbrane“.

Izvor: Agencije