Prognani Hrvati iz Banje Luke oštro kritizirali Čovića

Iz ‘Nazareta’ su čelnika HDZ BiH Dragana Čovića optužili da je ‘stao na stranu agresora’ na BiH pa je time izgubio svaki kredibilitet da predstavlja bilo koga u BiH.

Čoviću i HDZ-u BiH iz iz udruženja 'Nazaret' predbacuju da kada govore o Hrvatima u BiH misle samo na one u Federaciji, dok su oni u RS-u u statusu otpisanih, a na tu je igru, kako ističu, pristala i međunarodna zajednica (Al Jazeera)

Udruženje “Nazaret” koja okuplja prognane Hrvate s područja Banje Luke oštro je kritiziralo predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića zbog njegova nastupa u parlamentu bh. entiteta Republike Srpske, dok je Josip Jerković, HDZ-ov potpredsjednik RS-a, branio Čovića i poruke koje je poslao.

Udruženje “Nazaret” kritiziralo je Čovića zbog toga što je 1. februara poslao poruku kojom je pozivao na očuvanje RS-a, a uopće nije spomenuo stradanja i potrebe hrvatskih prognanika iz tog entiteta, prenosi Hina.

U izjavi koju potpisuje predsjednik udruženja Vinko Laštro, iz “Nazareta” ističu kako je je ono što je on govorio u Narodnoj skupštini RS-a “zabrinjavajuće i nedopustivo”, kao i da Hrvati u tijelima vlasti RS-a zapravo nemaju svoje predstavnike koji bi zastupali njihove interese.

Podsjećaju kako je tokom rata samo na području Banjolučke biskupije, i to uglavnom tamo gdje nije bilo ratnih sukoba, ubijeno više od hiljadu Hrvata, a da te žrtve, kao ni brojne prognane, Čović nije niti spomenuo u parlamentu RS-a.

“Dragan Čović nije ovdje bitan koliko je bitno to što se on predstavlja kao da je predstavnik svih Hrvata u BiH. Hrvati u RS-u nisu ga nikada izabrali, a on se tako i ponaša jer nije učinio ništa za Hrvate u RS-u. Njegova izjava koja RS predstavlja kao normalni entitet uvreda je za zdrav razum i sol na ranu svim prognanim i obespravljenim Hrvatima iz RS-a”, stoji u reakciji.

Čoviću i HDZ-u BiH predbacuju da kada govore o Hrvatima u BiH misle samo na one u Federaciji, dok su oni u RS-u u statusu otpisanih, a na tu je igru, kako ističu, pristala i međunarodna zajednica.

Iz “Nazareta” su Čovića optužili da je “stao na stranu agresora” na BiH pa je time izgubio svaki kredibilitet da predstavlja bilo koga u BiH.

‘Pristajanje na licemjerje’

“Pristali ste na to da vam Milorad Dodik govori kako u RS-u nema problema s Hrvatima. Naravno da nema kada su pobijeni ili protjerani, a ono malo što ih je ostalo jedva slobodno diše. Vi na to licemjerje i izrugivanje pristajete i takvu osobu imate kao glavnog sugovornika o novom ustroju BiH”, stoji u  poruci upućenoj direktno Čoviću.

Naveli su kako su “svjesni opasnosti da BiH ne smije biti pretvorena u građansku državu po željama Bošnjaka, no da se ona mora transformirati u funkcionalnu cjelinu” a to je, kako ističu, moguće samo na temelju prijedloga Biskupske konferencije BiH iz 2005. godine o uspostavi četiri regije.

Potpredsjednik RS-a Jerković je pak u intervjuu za provladin list “Glas Srpske” kazao kako je Čović trebao doći u Banju Luku i iznijeti svoja stajališta.

Tvrdi kako je on tamo “smirenim i mudrim političkim tonom” pokušao predočiti stvarno stanje, ali i predložiti rješenje za daljnji suživot u BiH, jer se ne smije dopustiti “brisanje” konstitutivnih naroda iz domova naroda i Predsjedništva BiH.

“Prepoznali smo… namjere da Federacija BiH postane građanska država bošnjačkog naroda. Jasno nam je svima da BiH može preživjeti samo kao zemlja tri konstitutivna naroda i tu nema kalkulacija”, kazao je Jerković

Ustvrdio je kako on kao hrvatski dužnosnik u RS-u stalno govori o položaju Hrvata u tom entitetu, kojih je sada tamo nakon masovnih progona ostalo gotovo 30.000. Jerković kaže kako on ni tom brojkom nije nezadovoljan, a da je interes za povratak slab.

“Svi oni (Hrvati) koji sa mnom razgovaraju o tome kažu da je lakše nama u RS-u nego njima u Federaciji BiH, iako je Federacija stvorena po Daytonu i za Hrvate i za Bošnjake”, kazao je Jerković.

Izvor: Agencije