COVID-19: Hrvatska razmatra ublažavanje restrikcija, FBiH ukinula maske

Federacija BiH ukinula je obavezu nošenja maski na otvorenom i zatvorenom; Hrvatska planira ukinuti zabranu okupljanja.

Federacija BiH donijela je odluku da nošenje maski na otvorenom i zatvorenom više nije obaveza, već preporuka, osim nekih izuzetaka (Armin Durgut / PIXSELL)

Zemlje na Zapadnom Balkanu počele su ublažavati epidemiološke mjere, ili razmatraju takve postupke, nakon što je broj zaraženih korona virusom znato opao, premda zdravstveni stručnjaci od građana i dalje traže zadržavanje opreza.

Potpredsjednik Hrvatske vlade Davor Božinović izjavio je u četvrtak da se zbog pada broja novozaraženih COVID-om 19 u toj zemlji razmatra ukidanje ili ublažavanje pojedinih mjera, a ostane li situacija povoljna prvo će se ublažiti mjere koje se odnose na ograničavanje okupljanja.

“Ako se ovakav razvoj epidemiološke situacije nastavi do kraja tjedna, realno je da se u određenoj mjeri ublaže uvedene mjere, prije svega one koje se odnose na ograničavanje okupljanja”, najavio je Božinović.

Budući da je za većinu epidemioloških mjera koje su na snazi određeno trajanje do kraja mjeseca, a s obzirom na trenutačnu epidemiološku situaciju gdje se zadnjih nekoliko tjedana kontinuirano smanjuje dnevni broj novozaraženih, od početka tjedna se razmatraju mogućnosti za ukidanje pojedinih ili ublažavanje nekih uvedenih nužnih mjera, kazao je Božinović, prenijela je Hina.

Napomenuo je pritom kako se i dalje treba ponašati odgovorno, a s ukidanjem, odnosno ublažavanjem mjera moramo biti oprezni i odmjereni.

U Federaciji BiH bez maski u nekim slučajevima

Na prijedlog Kriznog štaba Vlada Federacije BiH, jedan od dva entiteta u Bosni i Hercegovini, donijela je danas odluku da nošenje maski na otvorenom i zatvorenom prostoru više nije obaveza, već preporuka, osim nekih izuzetaka.

Maske od danas u narednih 14 dana ostaju obavezne u svim zdravstvenim ustanovama, bez obzira na oblik vlasništva, ustanovama koje zbrinjavaju starije osobe ili osobe s poteškoćama u razvoju i s duševnim smetanjama, kao i u kazneno-pravnim i drugim ustanovama socijalne zaštite i sredstvima javnog prevoza.

I na skupovima koji se održavaju u zatvorenom prostoru, a na kojima se okuplja više od 300 osoba, pored maske, svi učesnici moraju imati negativan antigenski test (ne stariji od 24 sata) ili PCR test (ne stariji od 48 sati), potvrdu o prebolovanom COVID-19 (ne stariju od četiri meseca) ili potvrdu o završenoj vakcinaciji (ne stariju od četiri meseci nakon druge, odnosno 12 meseci nakon treće doze vakcine).

U ugostiteljskim objektima obavezno je poštovanje razmaka od najmanje dva metra između stolova, a u onim koji organiziraju muziku uživo, disko klubovi, kao i objekti slične namene moraju poštovati VPT pravilo i obavezan razmak od najmanje dva metra između stolova.

U Srbiji manje od 4.000 novozaraženih

U Srbiji je u posljednja 24 sata potvrđeno 3.718 novih slučajeva korona virusa na osnovu 16.450 testiranih uzoraka.

Prema podacima Ministarstva zdravlja, od posljedica infekcije preminulo je 49 osoba, prenosi Tanjug.

Trenutno je hospitalizovano 3.112 pacijenata, od kojih je 115 na respiratoru.

S. Makedonija: 631 pozitivnih, 10 preminulo

U posljednja 24 sata u Sjevernoj Makedoniji registrirano je 631 novih slučajeva zaraze korona virusom, javila je reporterka Al Jazeere Maja Blaževska Evrosimoska.

U istom vremenskom periodu preminulo je 10 osoba.

U Sjevernoj Makedoniji je 5162 aktivnih slučajeva.

Izvor: Agencije