Plenković, Đukanović, Džaferović, Komšić i Osmani osudili rusku invaziju

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je ranije da mu je najvažnije sačuvati Srbiju da ne pretrpi značajne posljedice.

Fotografija prikazuje posljedice eksplozije u prostorijama zgrade vojne jedinice u Kijevu (EPA)

Više čelnika nekadašnjih jugoslovenskih zemalja osudili su rusku invaziju na Ukrajinu, koja je počela rano u četvrtak, uzrokujući vojne i civilne žrtve.

Hrvatski premijer Andrej Plenković osudio je ruski napad na Ukrajinu pozivajući Rusiju da ga odmah prekine.

“Najoštrije osuđujemo agresiju i invaziju Rusije na Ukrajinu. Ovaj ničim izazvan napad je grubo kršenje suvereniteta Ukrajine i međunarodnog prava”, napisao je Planković na Twitteru.

“Ovo je isključiva odgovornost Rusije, koju pozivamo da odmah prestane s vojnim napadom”.

“Izražavamo solidarnost s Ukrajinom i ukrajinskim narodom”, poručio je premijer Hrvatske koja je članica NATO-a.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović naknadno je u četvrtak također osudio rusku agresiju na Ukrajinu i sastao se s čelnicima hrvatske vojske i obavještajnih službi, saopćeno je s Pantovčaka. O tome je razgovarao i s premijerom Plenkovićem.

Napade ruskih snaga Milanović smatra neprihvatljivim kršenjem ukrajinskog suvereniteta i poziva Rusiju na prekid vojnih napada.

“Republika Hrvatska kao članica NATO saveza i Evropske unije postupat će u ovoj situaciji u okviru svojih obaveza”, poručio je.

Predsjednik Milanović nedavno je, kako podsjeća Hina, izjavio da se NATO ne bi trebao širiti na Ukrajinu i da evropske sigurnosne arhitekture ne može biti bez uvažavanja ruskih interesa. Najavio je i da će povući hrvatske vojnike iz okolnih zemalja ako ondje dodatno eskaliraju napetosti. Naglasio je tada i da hrvatski vojnici sigurno neće ići u Ukrajinu.

Ministar vanjskih poslova Sjeverne Makedonije Bujar Osmani izjavio je kako odluka Rusije da izvrši vojnu invaziju u Ukrajini predstavlja čin agresije.

“Današnja odluka Kremlja zajedno s vojnom operacijom ruskih vojnih snaga nije ništa drugo do čin agresije i početak rata protiv Ukrajine. Najoštrije osuđujemo ta djela”, napisao je Osmani na svom Twitter nalogu.

Dodao je da je Sjeverna Makedonija u ovim teškim trenucima uz Ukrajinu.

Predsjednik Milo Đukanović izjavio je da Crna Gora najoštrije osuđuje vojnu akciju Rusije protiv Ukrajine, pritom također koristeći termin agresija.

Crnogorski predsjednik je na Twiteru objavio da Rusija krši sve temeljne principe međunarodnog prava, podriva evropsku sigurnost i ugrožava njenu stabilnost.

“Pridružujemo se pozivima čelnika Evropske unije Rusiji da hitno prekine neprijateljstva, povuče snage iz Ukrajine i poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine”, naveo je Đukanović.

Članovi tročlanog državnog predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i Željko Komšić najoštrije su osudili invaziju Rusije Federacije na Ukrajinu.

“Najoštrije osuđujem ničim izazvanu invaziju Ruske Federacije na Ukrajinu, pridružujući se reakcijama civiliziranog svijeta na ovaj mračni i uznemirujući dan. Sa mislima i molitvama sam sa ljudima u gradovima širom Ukrajine koji se nalaze pod brutalnim napadima ruskih vojnih snaga”, poručio je Džaferović.

Ukrajina je u četvrtak saopštila da je Rusija započela napade na Ukrajinu iz susjedne Bjelorusije i okupiranog poluostrva Krim.

Srpska politika drži se po strani u ovom slučaju. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je ranije da mu je najvažnije sačuvati Srbiju da ne pretrpi značajne posljedice.

Izvor: Agencije