USKOK podigao optužnicu protiv Josipe Rimac i 26 suosumnjičenih

Optuženi se terete za zloupotrebe s poljoprivrednim poticajima, podrškama za poduzetnike, zapošljavanje i sređivanje državnih ispita u razdoblju od 2017. do 2020.

Josipa Rimac je 124 dana provela u istražnom zatvoru (Dalibor Urukalović / Pixsell)

Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) je pred zagrebačkim Županijskim sudom podigao optužnicu protiv bivše kninske gradonačelnice i državne sekretarice Josipe Rimac te još 26 osoba, među kojima i nekoliko nekadašnjih dužnosnika, zbog niza korupcijskih nedjela.

U optužnici koja je potekla iz afere Vjetroelektrane, iako ta nedjela njome nisu obuhvaćena, Rimac i ostali se terete za zloupotrebe s poljoprivrednim poticajima, podrškama za poduzetnike, zapošljavanje i sređivanje državnih ispita u razdoblju od 2017. do 2020. godine, prenosi Hina.

Optužnicom je u dijelu koji se tiče podrške za poduzetnike obuhvaćena i bivša pomoćnica ministra ekonomije, poduzetništva i obrta Ana Mandac, zbog čijeg je iskaza u subotu pritvoren njen nekadašnji šef, sada već bivši hrvatski ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat.

Zbog sređivanja državnih ispita, jedna od optuženih je i bivša ministrica Gabrijela Žalac (Hrvatska demokratska zajednica – HDZ), a optužnicom je obuhvaćena i Ružica Njavro, nekadanja šefica kabineta ministrice poljoprivrede Marije Vučković.

Uhapšena u maju 2020. godine

Optužena je, među ostalima, i bivša HDZ-ova gradonačelnica Gračaca Nataša Turbić te više poduzetnika koji su Josipi Rimac za navodna pogodovanja, po tvrdnjama Uskoka, davali mito.

Lidija Horvat, advokatica Josipe Rimac, izjavila je da joj optužnica još nije službeno dostavljena.

No, najavila je odgovor na optužnicu, kao i prijedlog da se izdvoje dokazi za koje obrana smatra da su u istrazi prikupljeni nezakonito.

Rimac je uhapšena u maju 2020. godine, nakon čega je 124 dana provela u istražnom zatvoru, a istraga protiv nje i suosumnjičenika je više puta proširivana.

Izvor: Agencije