Odbačena prijava zbog nepružanja pomoći Milanu Bandiću

Prijavu je podnio 34-godišnji aktivist Stjepan Perko zbog krivičnih djela nepružanja pomoći i nepružanja medicinske pomoći u hitnim stanjima.

Milan Bandić snimljen u Zagrebu 2018. godine (Jurica Galoic/PIXSELL)

Zagrebačko Općinsko državno tužilaštvo odbacilo je krivičnu prijavu protiv Natalije Price, Gzima Redžepija i Sergija Ivanovića zbog nepružanja medicinske pomoći zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću koji je umro 28. februara 2021.

Navodeći samo dob prijavljenih osoba, tužilaštvo je izvijestilo da je nakon razmatranja navoda iz krivične prijave i provedenih istraga utvrđeno kako nema osnovane sumnje da tadašnjem gradonačelniku ljekarska pomoć nije pružena na vrijeme, prenosi Hina.

Općinsko državno tužilaštvo je slijedom toga zaključilo kako ne postoji osnovana sumnja da su prijavljene osobe počinile prijavljena krivična djela, kao niti neko drugo kazneno djelo koje se pokreće po službenoj dužnosti.

Kontradiktorni izvještaji o smrti Bandića

Prijavu je podnio 34-godišnji aktivist Stjepan Perko zbog krivičnih djela nepružanja pomoći i nepružanja medicinske pomoći u hitnim stanjima nakon niza kontradiktornih medijskih napisa o tome gdje se dugogodišnji zagrebački gradonačelnik nalazio u vrijeme kada je doživio infarkt od kojeg je kasnije umro u bolnici.

Prijavom su bili obuhvaćeni Bandićevi prijatelji Gzim Redžepi i Sergije Ivanović koji su javno tvrdili da su bili s Milanom Bandićem kad mu je pozlilo u Ivanovićevoj kući na Vrhovcu, ali i Natalija Prica na čiju je obližnju adresu navodno stigla hitna pomoć. U prijavi se spominjao još jedan nepoznati počinitelj.

Izvor: Agencije