DORH za Sanadera u aferi Hypo traži veću kaznu, a odbrana poništenje presude

U svim postupcima Sanader je zbirno skupio čak 21,5 godinu zatvora, a ukupno mora vratiti 9,81 milion eura.

Nakon što se pravomoćno okončaju svi Sanaderovi postupci nekada najmoćnijem hrvatskom političaru sud treba odrediti jedinstvenu zatvorsku kaznu (EPA)

Hrvatsko tužilaštvo je na Vrhovnom sudu, koji treba donijeti pravomoćnu presudu bivšem premijeru Ivi Sanaderu za aferu Hypo, zatražilo veću kaznu, dok odbrana traži od najvišeg suda da prihvati žalbu i preinači osuđujuću presudu ili je poništi i slučaj vrati prvostepenom sudu.

Zamjenica glavne državne tužiteljice Mirta Kuharić istaknula je u utorak kako tužilaštvo smatra da je Sanader počinio kazneno djelo ratnog profiterstva i to u cilju osobnog bogaćenja.

”Sanader je bio ovlašteni pregovarač s Hypo bankom, a njegova provizija je dogovorena nakon obećanja da će Hypo banka u Hrvatskoj imati povlašteni položaj”, kazala je tužiteljica, dodajući da Sanaderova ranija neosuđivanost nije mogla biti olakotna okolnost kao ni “protok vremena”. Stoga je zatražila da Vrhovni sud preinači prvostepenu presudu od dvije i po godine zatvora i strožije osudi Sanadera, prenijela je Hina.

Sanaderova braniteljica Jadranka Sloković smatra, s druge strane, da je tokom suđenja pogrešno utvrđeno činjenično stanje te da ključni elementi krivičnog djela nisu utvrđeni na pravilan način. Netačno je, dodala je, da bi Hypo banka isplatila Sanaderu proviziju kako bi je uveo na tržište. Tvrdi kako nije dokazano da je Sanader bio glavni pregovarač u tom postupku ni da je primio proviziju.

Sanader se uključio videolinkom iz zatvora

Odbrana navodi i da visina ranijih kazni ukazuje da se ne radi o najtežim krivičnim djelima već o ”klasičnoj” zloupotrebi položaja za koju je nastupila zastara te da je eventualna imovinska korist nastala na štetu banke, a ne Hrvatske.

Sanader se, sudjelujući na javnoj sjednici najvišeg suda videolinkom iz zatvora Remetinac, pridružio riječima svoje braniteljice.

Tužilaštvo ga u aferi Hypo tereti da je kao zamjenik ministra vanjskih poslova krajem 1994. i početkom 1995. uzeo proviziju u protuvrijednost od 3,6 miliona kuna [477.000 eura], nakon što je ta austrijska banka Hrvatskoj odobrila kredit za kupnju zgrada diplomatskih predstavništava. Kako se radilo o vremenu u kojem je Hrvatska bila u neposrednoj ratnoj opasnosti Sanader je optužen i da je ratni profiter.

Bivši premijer i nekadašnji predsjednik HDZ-a u ponovljenom suđenju proglašen je krajem oktobra 2018. krivim i nepravomoćno osuđen zbog ratnog profiterstva na dvije i po godine zatvora. Županijski sud u Zagrebu je zaključio kako je dokazano da je Sanader pridonio destrukciji demokratskog sistema, srozavanju privrede i ugleda države te da je iskoristio ratno stanje za lično bogaćenje.

Prvu osuđujuću presudu u ovom slučaju, koja je Sanaderu izrečena zajedno s presudom za primanje mita od direktora MOL-a za prepuštanje upravljačkih prava u INA-i, 2014. je ukinuo Ustavni sud i zatražio novo suđenje na zagrebačkom Županijskom sudu.

Ukinuta presuda Sanaderu bila je ujedno i prva presuda za ratno profiterstvo donesena nakon ustavne odluke o nezastarijevanju takvih krivičnih djela, no Ustavni je sud ipak ukinuo uz zaključak da Županijski i Vrhovni sud nisu utvrdili je li Sanaderu nastupila zastara kada je optužen te da su povrijedili pravilo primjene blažeg zakona.

Nakon zadnje pravomoćne presude slijedi jedinstvena kazna

Sanader je u zatvoru od aprila 2019. kada mu je Vrhovni sud povisio kaznu za korupciju u slučaju Planinska na šest godina zatvora.

Sredinom oktobra 2021. najviši sud je djelomično potvrdio i presudu iz ponovljenog postupka u slučaju Fimi media po kojoj HDZ zbog izvlačenja novca iz državnih institucija i kompanija morati platiti 3,5 miliona kuna [460.000 eura] kazne, dok je Sanaderu kazna s osam smanjena na sedam godina zatvora.

Vrhovni sud je krajem oktobra 2021. potvrdio prvostepenu presudu kojom je Sanader zbog primanja mita od šefa mađarskog MOL-a Zsolta Hernadija osuđen na šest godina, dok je nedostupan Hernadi kažnjen s dvije godine zatvora.

Jedinu oslobađajuću presudu Sanaderu, kojom je zajedno s poduzetnikom Robertom Ježićem oslobođen za prodaju jeftine struje Ježićevm Diokiju na štetu HEP-a, Vrhovni sud je potvrdio sredinom novembra 2021.

U svim postupcima Sanader je zbirno skupio čak 21 i po godinu zatvora, od čega mu je za sada pravomoćno 19 godina, a ukupno mora vratiti i 74 miliona kuna [9,81 milion eura] po svim osuđujućim presudama.

Odluku o slučaju Hypo Vrhovni sud će donijeti naknadno iza zatvorenih vrata, a nakon što se pravomoćno okončaju svi Sanaderovi postupci nekada najmoćnijem hrvatskom političaru sud treba odrediti jedinstvenu zatvorsku kaznu.

Izvor: Agencije