Dijani Hrkalović produžen pritvor

Specijalni sud u Beogradu produžio je pritvor Dijani Hrkalović zbog opasnosti od bjekstva, rekla je glasnogovornica suda.

Hrkalović je uhapšena 15. oktobra 2021. (MUP Srbije)

Specijalni sud u Beogradu produžio je pritvor za još 30 dana bivšoj državnoj sekretarki MUP-a Dijani Hrkalović, optuženoj za trgovinu utjecajem.

Pritvor joj je produžen rješenjem od 17. februara zbog opasnosti od bjekstva, precizirala je za Tanjug glasnogovornica suda Tatjana Matić.

Na ovu odluku sudskog vijeća ona ima pravo žalbe Apelacionom sudu u Beogradu.

Hrkalović je uhapšena 15. oktobra i u pritvoru je bila do 10. decembra, kada joj je pritvor bio ukinut odlukom Specijalnog suda, nakon što je tužilaštvo podnijelo optužni prijedlog protiv nje.

Međutim, tužilaštvo se žalilo na tu odluku pa joj je pritvor ponovo određen 14 dana kasnije, 24. decembra.

Tereti se za dva krivična djela

Inače, Posebno odjeljenje Višeg suda u Beogradu (Specijalni sud) zakazalo je za 2. mart početak suđenja bivšoj državnoj sekretarki, kao i još dvojici bivših policijskih funkcionera koji se terete zajedno sa njom.

Optužnim prijedlogom tužilaštva Hrkalović se tereti zbog dva krivična djela trgovina utjecajem u produženom trajanju, zbog čega je tužilaštvo tražilo da joj sud izrekne kaznu zatvora od pet godina.

Pored nje na optužnici se nalaze i dva policajaca.

Za njene saoptuženike, bivšeg načelnika odjeljenja za specijalne istražne metode Dejana Milenkovića tužilac je tražio godinu dana zatvora, a za bivšeg načelnika Policijske uprave Novi Sad Milorada Šušnjića dvije godine zatvora.

Hrkalović se tereti da je naredila načelniku Milenkoviću da ne postupi odmah po nalozima sudije za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu i nadležnog zamjenika Višeg javnog tužioca, koji su tražili da im se dostavi automatska obrada mobilnog telefona Veljka Belivuka, u to vrijeme okrivljenog za ubistvo Vlastimira Miloševića 30. januara 2017. u Beogradu.

Kasnije je Belivuk pravosnažno oslobođen od tih optužbi, a sada je u pritvoru i optužen je za najbrutalnija krivična djela kao vođa kriminalne grupe “Principi”.

Uhapšena 15. oktobra

Hrkalović se tereti i da je sa bivšim načelnikom Policijske uprave Novi Sad Miloradom Šušnjićem neovlašteno prisluškivala bosanskog kriminalca Darka Eleza, koji je nedavno izručen iz Srbije Bosni i Hercegovini zbog niza krivičnih djela koja je tamo počinio.

Optužnim prijedlogom Hrkalović se tereti i da je Šušnjiću nakon ponošenja krivične prijave Želimira Kreštelice 1. decembra 2017. godine protiv Eleza tražila da se na mjere tajnog nadzora stavi Elez.

Na taj način su, kako se sumnja, utjecali da on ne dođe pod obradu drugih policijskih odjeljenja, te da se spriječi da se prema njemu obave druge mjere poput tajne pratnje.

Sve navode krivičnih prijava protiv nje, Hrkalović je negirala na saslušanjima u Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Šušnjić se takođe tereti za krivično djelo trgovina utjecajem, a Milenković za krivično djelo zloupotreba službenog položaja.

Hrkalović je uhapšena 15. oktobra nakon zajedničkog rada Tužilaštva i Sektora unutrašnje kontrole MUP-a i iste noći joj je određen pritvor, dok se Milenković i Šušnjić brane sa slobode.

Izvor: Agencije