Plenković razriješio uhapšenog ministra Horvata

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat u subotu ujutro je uhapšen i priveden na ispitivanju u Uskoku zbog sumnje na zloupotrebu položaja.

Plenković je rekao da će o sudbini ministra Hrvata odlučiti kad sazna više o cijelom slučaju (EPA)

Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković danas je razriješio Darka Horvata dužnosti ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine na lični zahtjev, potvrdio je za Al Jazeeru glasnogovornik Vlade Marko Milić.

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat u subotu ujutro je uhapšen i priveden na ispitivanju u Uskoku zbog sumnje na zloupotrebu položaja, a Uskok je zatražio da mu se odredi istražni zatvor, podsjeća agencija Hina.

Na teret mu se stavlja zloupotreba položaja i ovlasti 2018. u vrijeme kada je bio Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, odnosno da su određene tvrtke koje su se javile na natječaj mimo natječajne dokumentacije dobile pravo prvenstva.

Plenković je ranije danas nakon uhićenja Horvata sazvao izvanrednu konferenciju za novinare na kojoj je pozvao DORH da objasni javnosti svoje postupanje u vezi Horvata jer smatra da je ono nerazmjerno, a tajming uhićenja čudan.

Parlamentarna većina stabilna

Govoreći o političkim posljedicama slučaja, Plenković je rekao da će o sudbini ministra Hrvata odlučiti kad sazna više o cijelom slučaju, a parlamentarna većina je stabilna te neće biti izvanrednih parlamentarnih izbora.

Potvrdio je da je tokom prijepodneva kontaktirao sa svim članovima parlamentarne većine i oni, dodao je, podržavaju Vladu. “Dakle, nikakva izvanrednost nije na dnevnom redu”, naglasio je.

Prema ranijim neslužbenim informacijama policija po nalogu Uskoka, uz Horvata, istražuje i potpredsjednika vlade Borisa Miloševića.

Kako Hina doznaje iz izvora bliskih istrazi na meti istražitelja uz Horvata i Miloševića, od aktualnih državnih dužnosnika su i državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja Velimir Žunac te ravnateljica uprave za potpomognuta područja Katica Mišković. Među osumnjičenima su i bivši ministar Tomislav Tolušić te Horvatova bivša pomoćnica Ana Mandac.

Izvor: Al Jazeera i agencije