HNS: Ne uspiju li pregovori o Izbornom zakonu reorganizacija BiH na temeljima federalizma

Iz HNS-a su poručili kako neće dopustiti pokušaje preglasavanja Hrvata u Bosni i Hercegovini na izborima.

Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH na izvanrednom je zasjedanju u Mostaru jednoglasno usvojio niz zaključaka koji se tiču aktualne političke situacije u Bosni i Hercegovine i izmjena izbornog zakonodavstva.

HNS je pozvao na nastavak razgovora o izbornim reformama u BiH.

U zaključcima se također ističe kako nema uslova za održavanje izbora najesen.

Iz HNS-a su poručili kako neće dopustiti pokušaje preglasavanja Hrvata u Bosni i Hercegovini na izborima.

U slučaju da pregovori ipak ne uspiju, HNS BiH poručio je kako će se inzistirati na reorganizacijom BiH na temelju federalizma.

Nužno provesti sve preude Evropskog suda

U tački pet dokumenta nastalog danas navedeno je da formalno-pravni uslovi za održavanje općih izbora ove godine neće biti ispunjeni dok se ne izmjeni Izborni zakon Bosne i Hercegovine. Zbog toga je, kako je navedeno, nužno provesti sve presude Evropskog suda za ljudska prava.

HNS tvrdi da Centralna izborna komisija BiH nije i ne može biti zakonodavac, “niti može preuzeti obaveze“ Parlamentarne skupštine BiH.

“Sve političke stavove kojim se zastupa blokiranje i onemogućava hrvatskom narodu da bira svoje političke predstavnike, HNS će smatrati ugrožavanjem hrvatskih interesa u zemlji. Uvjeti za održavanje izbora nisu ispunjeni, a ako se izbori ipak održe bez izmjena, mi ćemo to smatrati kršenjem Daytonskog sporazuma. Uvjeren sam da će kolege Bošnjaci razumjeti ovo što smo donijeli. Bude li način ponašanja kakav je dosad bio, nema optimizma da će se nešto promijeniti”, rekao je predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a Dragan Čović.

Dodao je i da bi bio najsretniji čovjek na svijetu ako bi se politički akteri dogovorili i demokratski održali izbore. Čović je naglasio da će se, ako ne dođe do izmjena Izbornog zakona, protiv održavanja boriti svime što je Ustav BiH omogućio jednoj političkoj stranci. Čelnik HDZ-a BiH najavio je nastavak pregovora o izmjenama Izbornog zakona, koji će biti održani u utorak u Mostaru.

Izvor: Agencije