Ambasadori BiH iz reda srpskog naroda odbijaju obilježiti Dan nezavisnosti

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković dostavila je poziv svim bh. diplomatsko-konzularnim predstavništvima u svijetu da dostojanstveno obilježe 1. mart – Dan nezavisnosti BiH.

Građani BiH u domovini i inostranstvu predstojećeg 1. marta 2022. godine obilježavaju Dan nezavisnosti BiH, a ovaj datum ujedno predstavlja i jubilej - 30. godišnjicu obnove nezavisnosti BiH (Arhiva)

Osamnaest srpskih ambasadora i generalnih konzula BiH, uputili su danas otvoreno pismo ministarki vanjskih poslova BiH Biseri Turković u kojem je obavještavaju da neće prihvatiti njene instrukcije o obilježavanju 1. marta kao Dana nezavisnosti BiH, javlja Beta.

Srpski ambasadori i konzuli u okviru diplomatsko konzularnih predstavništava (DKP) BiH ocijenili su da instrukcija Turković predstavlja urušavanja ustavnog poretka BiH.

Turković od ambasada i generalnih konzulata BiH zahtjeva da povodom tridesete godišnjice Dana nezavisnosti BiH, obilježe ovaj praznik, te da se ministarstvima inostranih poslova zemalja prijema uputi zvanična nota sa obavještenjem o ovom prazniku.

Srpski ambasadori i konzuli BiH naveli su da je 1. marta 1992. u Sarajevu ubijen srpski svat Nikola Gardović i da je taj dan simbol početka tragičnog sukoba u kojem su stradali pripadnici sva tri konstitutivna naroda, navodi se u pismu srpskih ambasadora.

Oni su naveli da neće po nalogu Turković “obmanuti zemlje prijema, već će ih upoznati sa kontinuiranim napadima na ustavni poredak BiH od političkog Sarajeva”.

Obilježavanje Dana nezavisnosti

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković dostavila je poziv svim bh. diplomatsko-konzularnim predstavništvima u svijetu da dostojanstveno obilježe 1. mart – Dan nezavisnosti BiH, prenosi Fena.

Kako je u pismu navela, građani BiH u domovini i inostranstvu predstojećeg 1. marta 2022. godine obilježavaju Dan nezavisnosti BiH, a ovaj datum ujedno predstavlja i jubilej – 30. godišnjicu obnove nezavisnosti BiH.

“Na ovaj datum, koji je utemeljen na najvećim demokratskim vrijednostima, ponosno se prisjećamo rezultata referenduma održanog 29. februara i 1. marta 1992. godine, koji je proveden na preporuku Arbitražne komisije Mirovne konferencije o Jugoslaviji, a kada je više od dva miliona birača u izašlo na glasanje. Od tog broja, njih 99,4 posto je glasalo za suverenu i nezavisnu BiH, državu ravnopravnih građana i naroda, a u protekle tri decenije BiH su priznale 192 zemlje svijeta”, saopćila je ministrica Turković.

S ciljem razvijanja svijesti o važnosti Dana nezavisnosti BiH, te upoznavanja šire javnosti o značaju tog historijskog datuma, posebno imajući u vidu njegovu 30. godišnjicu obilježavanja, pozvala je da se u zemljama prijema prigodno i dostojanstveno obilježi Dan nezavisnosti.

Izvor: Agencije