Produžen rok za korištenje EU novca za potres u Zagrebu

Hrvatska će moći koristiti sredstva za sanaciju štete od potresa u Zagrebu iz Evropskog fonda solidarnosti sve do juna 2023, godinu dana duže od predviđenih 18 mjeseci.

Hrvatska je za sanaciju štete od potresa u Zagrebu dobila 683,7 miliona eura (EPA)

Hrvatska će moći koristiti sredstva za sanaciju štete od potresa u Zagrebu iz Evropskog fonda solidarnosti sve do juna 2023, godinu duže od predviđenih 18 mjeseci, objavili su u četvrtak premijer Hrvatske Andrej Plenković i predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen nakon sastanka u Briselu.

“Komisija će odobriti korištenje sredstava EUSF-a za sanaciju šteta od potresa u Zagrebu do juna 2023. godine, što je usklađeno s razdobljem za korištenje alokacije zbog potresa na Banovini uslijed progresivne štete”, objavio je Plenković na Twitteru, prenosi Hina.

Sličnu poruku poslala je i Von der Leyen.

Komisija uvažila specifičnu situaciju

“Drago mi je što sam se susrela s premijerom Plenkovićem. Razgovarali smo o radovima na obnovi uz podršku Evropske unije nakon potresa u Zagrebu i Petrinji. S obzirom na vanredne okolnosti, Komisija će povoljno gledati na zahtjev da se uskladi korištenje sredstava iz Fonda solidarnosti do juna 2023. godine”, kaže se tvitu predsjednice EK-a.

Hrvatska je za sanaciju štete od potresa u Zagrebu dobila 683,7 miliona eura, koja su se, prema uredbi o Evropskom fondu solidarnosti, mogla koristiti do juna ove godine, a sada je to produženo za još godinu dana, nakon sastanka Plenkovića s Von der Leyen.

“Cijenimo što je Komisija uvažila specifičnu situaciju u kojoj se Hrvatska nalazi nakon dva razorna potresa koja su pogodila blisko područje, uz istovremenu borbu s pandemijom COVID-19, što se ocjenjuje kao viša sila”, dodao je Plenković.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada