BiH: Počelo suđenje ministru zbog navodnog pogodovanja zagrebačkom Scoutu

Selmo Cikotić je i na sadašnju i na nekadašnju ministarsku dužnost imenovan kao prijedlog SDA.

Cikotić se u januaru izjasnio kako se ne osjeća krivim (Armin Durgut/PIXSELL)

Na Sudu BiH u utorak je počelo suđenje ministru sigurnosti te zemlje Selmi Cikotiću, koji je optužen za zloporabu službenog položaja i ovlasti odnosno pogodovanje hrvatskoj firmi Scout, koja je kupovala rashodovano oružje i opremu iz vojnih zaliha u Bosni i Hercegovini.

Optužnica podignuta u novembru 2021. tereti Cikotića da je od 2009. do 2011, kada je obnašao dužnost ministra odbrane BiH, zloupotrijebio taj položaj tako što je protuzakonito izmijenio odredbe ugovora što ga je zagrebački Scout ranije sklopio s nekadašnjim entitetskim ministarstvima odbrane.

Umjesto zastarjelog oružja i streljiva koje je ranije određeno za otpis odnosno prodaju Cikotić je, prema navodima iz optužnice, omogućio da Scout dobije oružje i streljivo koje je bilo kvalitetnije i koje je na tržištu imalo znatno veću cijenu.

Tužilaštvo tvrdi da je ministar Scoutu omogućio višemilionsku dobit

Procjena je Tužilaštva BiH kako je Cikotić na taj način Scoutu omogućio višemilionsku dobit, a time je istodobno oštetio budžet BiH za iznos od najmanje 9,7 miliona konvertibilnih maraka (4,96 miliona eura).

Cikotić se u januaru izjasnio kako se ne osjeća krivim po ovoj optužnici, no po savjetu advokata, kako je prenijela Hina, nije javno komentarisao krivično djela koja mu se stavljaju na teret.

Predstavnici državnog tužilaštva na početku suđenja su najavili kako će optužnicu dokazivati iskazima većeg broja svjedoka i vještaka te priložiti nekoliko stotina materijalnih dokaza.

Gordan Peranec, vlasnik Scouta, ranije je komentirajući optužnicu protiv Cikotića ustvrdio kako nikakvog pogodovanja nije bilo te je istaknuo kako je on zapravo morao sudskim putem tražiti robu čiju je kupnju ugovorio, a ona mu nije isporučena.

Cikotić je i na sadašnju i na nekadašnju ministarsku dužnost imenovan kao prijedlog Stranke demokratske akcije (SDA).

Izvor: Agencije