PPF i CME preuzimaju RTL Hrvatska

CME Media Enterprises (CME) potpisala ugovor o preuzimanju 100 posto vlasništva u RTL Hrvatska, pri čemu je imovina hrvatske komercijalne televizije procijenjena na 50 miliona eura.

Kao dio transakcije CME je osigurao dugoročna prava na zadržavanje i korištenje RTL brenda u Hrvatskoj (Marko Prpić / Pixsell)

PPF Grupa (PPF) u ponedjeljak je objavila da je njezina podružnica CME Media Enterprises (CME) potpisala ugovor o preuzimanju 100 posto vlasništva u RTL Hrvatska, pri čemu je imovina hrvatske komercijalne televizije procijenjena na 50 miliona eura, prenosi Hina.

Kao dio transakcije CME je osigurao dugoročna prava na zadržavanje i korištenje RTL brenda u Hrvatskoj, ističe se u saopštenju PPF-a.

Ta transakcija podliježe uobičajenim uslovima zaključenja uključujući dobivanje odobrenja Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja i Agencije za elektroničke medije u Hrvatskoj, a njeno zaključenje očekuje se sredinom 2022.

Inače, CME posjeduje i vodi poslovanje vodeće centralnoevropske SVOD (usluga videa na zahtjev) platforme VOYO kao i pet vodećih televizija u Bugarskoj, Češkoj, Rumuniji, Slovačkoj i Sloveniji. Emitira 33 televizijska kanala, zemaljska (free-to-air) i naplatna te doseže ukupno 45 milion gledatelja.

PPF Grupa posluje u 25 zemalja

„PPF kao kompanija je uvijek otvoren prema zanimljivim idejama za rast i ulaganja, a vidimo da je Adria regija rastuća regija s iznimnim potencijalom. Imamo vrlo uspješnu operaciju s ProPlus-om u Sloveniji i vjerujem da te dvije zemlje Adria regije mogu paralelno dobro raditi. Kao i na drugim tržištima, i u Hrvatskoj ćemo se fokusirati na digitalizaciju i stvaranje lokalnog sadržaja nastavljajući se isticati po pluralističkom i visokokvalitetnom novinarstvu”, izjavio je Didier Stoessel, glavni izvršni direktor CME za Republiku Češku, Rumunjsku, Slovačku i Sloveniju.

PPF Grupa posluje u 25 zemalja, investira u više sektora, uključujući finansijske usluge, telekomunikacije, medije, biotehnologiju, nekretnine i inženjering. Doseg PPF Grupe proteže se od Evrope do Sjeverne Amerike i širom Azije. Grupa posjeduje imovinu vrijednu 40,3 milijarde eura i zapošljava 80.000 ljudi širom svijeta, zaključuje se u saopštenju.

Izvor: Agencije