Mirsad Purivatra odlazi s pozicije direktora Sarajevo Film Festivala

Na poziciji direktora Festivala Mirsada Purivatru će naslijediti Jovan Marjanović, koji je do sada rukovodio festivalskim Odjelom za industriju i bio ko-direktor Sarajevo Film Festivala.

Purivatra će ubuduće obavljati funkciju predsjednika Udruženja Obala Art Centar pod čijim okriljem djeluje Sarajevo Film Festival (Arhiva)

Mirsad Purivatra, osnivač Sarajevo Film Festivala, napušta poziciju direktora Festivala koju je obnašao u proteklih 27 godina.

Purivatra će ubuduće obavljati funkciju predsjednika Udruženja Obala Art Centar pod čijim okriljem djeluje Sarajevo Film Festival.

Na poziciji direktora Festivala Mirsada Purivatru će naslijediti Jovan Marjanović, koji je do sada rukovodio festivalskim Odjelom za industriju i bio ko-direktor Sarajevo Film Festivala.

Kao direktor festivala Purivatra je ugostio je neke od najboljih bosanskohercegovačkih, regionalnih i svjetskih filmskih stvaralaca, među kojima su Paweł Pawlikowski, Mike Leigh, Darren Aronofsky, Morgan Freeman, Nuri Bilge Ceylan, Angelina Jolie, Robert De Niro i mnogi drugi.

Rad na strateškom razvoju SFF-a

„Ponosan sam na sve što smo napravili u proteklih 27 godina postojanja Festivala. Krenuli smo od nule, u vrijeme opsade našeg grada, a danas smo institucija na koju sa poštovanjem gledaju i na koju rado dolaze filmski autori i filmska industrija regije i svijeta. Bilo je to putovanje na kojem smo se susretali sa mnogim izazovima. Uz timski rad koji je bio naša prepoznatljivost svih ovih godina, izazove smo pretvarali u uspješne projekte, uvijek iznova postavljajući i osvajajući visoke standarde. Svo ovo vrijeme bili smo posvećeni našoj misiji da otkrivamo, podržavamo i promovišemo domaće i regionalne filmske autore i industrije. Sretan sam što je Sarajevo Film Festival postao najznačajnija platforma za razvoj bh. filmske industrije i koprodukcije u regionu te samim tim i dio brojnih uspješnih priča o bh. filmu i filmu čitave regije“, rekao je Purivatra.

Purivatra će kao predsjednik Obala Art Centra i dalje raditi na strateškom razvoju Sarajevo Film Festivala, a o planovima za budućnost kaže: „Biti na čelu Sarajevo Film Festivala nosilo je veliku odgovornost i od mene je tražilo potpunu posvećenost projektu. Odluku o promjeni pozicije donio sam sa iskrenim uvjerenjem da je ona ispravna i za mene i za Festival. I dalje ću biti dio tima koji će voditi brigu o njegovom zdravom razvoju i svim strateškim pravcima djelovanja. Vjerujem da će mi ova odluka o odlasku sa pozicije direktora omogućiti da se posvetim i nekim idejama za koje do sada nisam imao vremena. Moja strast i energija ostaju i dalje vezani za projekte iz područja filma i kreativne industrije. Jedan od njih je već uspostavljeni kreativni hub Ponta Lopud”, kaže Purivatra.

Izvor: Agencije