Svjedočenja preživjelih genocida u Srebrenici ušla u arhiv vizuelne historije Shoah

Shoah fondacija jedna je od ključnih institucija sjećanja na holokaust.

Vojska i policija Republike Srpske, danas jednog od dva entiteta u Bosni i Hercegovini, ubila je u julu 1995. godine više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka u Srebrenici na istoku Bosne (Armin Durgut / PIXSELL)

Memorijalni centar Srebrenica i USC Shoah fondacija, globalno vodeća organizacija za očuvanje usmene historije i jedna od ključnih institucija sjećanja na holokaust, danas su objavili da je pilot-zbirka od 20 svjedočanstava preživjelih i svjedoka genocida u Srebrenici postala dijelom Arhiva vizuelne historije, prenijela je agencija Anadolija.

Izvršna direktorica USC Shoah fondacije Kori Street naglasila je važnost prve kolekcije koja će se fokusirati na rat i genocid u Bosni i Hercegovini.

”Genocid u Srebrenici ostaje moralna mrlja u Evropi, masovno ubistvo počinjeno u centru kontinenta 50 godina nakon što se svijet zavjetovao: ‘Nikad više’. Čuvanje ovih glasova u Arhivu vizuelne istorije odaje počast žrtvama i pruža mogućnosti za istraživanje i obrazovanje o ovom relativno nedavnom primjeru genocida”, poručila je Street.

“Svjedočenja bosanskih preživjelih i svjedoka prvog genocida koji se dogodio na evropskom tlu nakon Drugog svjetskog rata snimio je Memorijalni centar Srebrenica i pokriva živote sagovornika prije, za vrijeme i nakon rata, s posebnim naglaskom na njihova iskustva tokom rata i genocida u Srebrenici. Novo partnerstvo između USC Shoah fondacije i Memorijalnog centra Srebrenica je veliki korak u stvaranju prostora za preživjele genocida u Srebrenici kako bi podijelili svoja iskustva i educirali druge na globalnoj razini”, navedeno je u saopćenju objavljenom na zvaničnoj web-stranici Shoah fondacije.

Borba protiv revizionizma

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić rekao je da partnerstvo USC Shoah fondacije i Memorijalnog centra Srebrenica i uključivanje svjedočenja preživjelih genocida u Srebrenicu dolazi u kritičnom trenutku.

“U eri društava poricanja i post-istine, ovi pojedinačni narativi uvijek su snažan saveznik pred onima koji žele da se bore protiv revizionizma”, kazao je Suljagić.

Istakli su kako je ovaj arhiv svjetski lider u arhivskom prikupljanju, čuvanju i pristupu svjedočenjima vezanim za Holokaust i drugim zločinima protiv čovječnosti.

Više od 55.000 izvještaja iz prve ruke o masovnim zločinima koji se protežu više od 100 godina indeksirani su ključnim riječima uključujući geografske lokacije, vremenske periode i dostupni su istraživačima, edukatorima, članovima porodice i javnosti.

Badema Pitić, istraživač-saradnik u USC Shoah fondaciji, rekla je da će svjedočenje preživjelih genocida u Srebrenici u Arhivu ”ne samo osigurati njihovo očuvanje i zastupljenost uz druge događaje u arhivi, već će i popuniti prazninu u istraživanju na ovu temu.”

Vojska i policija Republike Srpske, danas jednog od dva entiteta u Bosni i Hercegovini, ubila je u julu 1995. godine više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka u Srebrenici na istoku Bosne. Te zločine Međunarodni sud u Haagu presudio je kao genocid.

Izvor: Agencije