Delegacija EPP-a: EU bi mogla obustaviti finansiranje BiH

Ono što smo vidjeli u RS je neprihvatljivo, rekao je njemački zastupnik u Evropskom parlamentu Manfred Weber.

Želim poslati jasnu poruku da novac nije bez uvjeta, trebamo napredak, kazao je njemački europarlamentarac Manfred Weber (Fena)

Politička kriza s kojom se Bosna i Hercegovina suočava toliko je opasna da može dovesti do sukoba i nasilja ne riješe li se problemi dijalogom i kompromisom, ocjena je članova delegacije Evropske pučke stranke (EPP) koji su ove sedmice boravili u Sarajevu i razgovarali s nekim od ključnih političkih čelnika.

Delegaciju je predvodio njemački zastupnik u Evropskom parlamentu Manfred Weber, a u njegovom su sastavu bili i europarlamentarci Paulo Rangel, Andrej Kovačev, Željana Zovko, David McAllister i Rasa Juknevičiene.

Sastali su se s čelnicima nekih od ključnih političkih stranaka iz BiH koje su ujedno članice EPP-a, uključujući tu predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića i Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića.

Voditelj delegacije Weber kazao je u petak novinarima u Sarajevu kako su pozvali stranke – članice EPP-a iz BiH da učine sve ne bi li se na temelju kompromisa našla rješenja za probleme u toj zemlji, jer će u protivnom ona sama dovesti u pitanje svoju budućnost u Evropskoj uniji.

Teritorijalni integritet zemlje se ne smije dovoditi u pitanje

Poruka koju su europarlamentarci iz EPP-a prenijeli političarima u BiH je da se teritorijalni integritet te zemlje ne smije dovoditi u pitanje. Weber je potvrdio kako su posebice zabrinuti postupcima vlasti u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska, koje su se ovog sedmice odlučile na novi korak u izdvajanju iz ustavnopravnog poretka BiH pokušavajući derogirati ovlasti državnog Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV).

Usvajanje tog zakona “predstavlja izazov za integritet zemlje te bi moglo dovesti do sukoba i nasilja”, stoji u posebnoj izjavi EPP-ovih europarlamentaraca.

“Ono što smo vidjeli u RS je neprihvatljivo”, kazao je Weber, dodajući kako EU nema razloga nastaviti s dosadašnjom izdašnom finansijskom pomoći onima koji ne poštuju vladavinu prava i pokazuju da im evropske integracije nisu stvarni interes.

“Želim poslati jasnu poruku da novac nije bez uvjeta, trebamo napredak”, kazao je njemački europarlamentarac, prenijela je Hina.

Zastupnica HDZ-a u Evropskom parlamentu Željana Zovko upozorila je kako bi zbog mogućeg uskrićivanja finansijske pomoći iz evropskih fondova trpjeli svi u BiH te je pozvala da se problemi u toj zemlji riješe unutarnjim dijalogom.

“BiH je jedna obitelj. Stvari se trebaju rješavati unutar obitelji, a ne izvana”, kazala je Zovko.

I ona i Weber su istaknuli kako je dogovor o izmjenama izbornog zakona BiH među ključnim pitanjima koje BiH treba riješiti.

“Neuspjeh na tom planu uopće nije opcija”, kazao je Weber dodajući kako je njegova najvažnija poruka da nitko ne bi trebao odustati od pregovora sve dok se ne postigne kompromis.

Izvor: Agencije