Reakcije na odluku NSRS: Neprihvatljivo kršenje ustavno-pravnog poretka BiH

Nakon što je Narodna skupština RS-a izglasala Nacrt zakona o VSTV-u uslijedile su reakcije PIC-a, Ambasade SAD-a u BiH i Delegacije EU-a u BiH.

Visoki predstavnik i PIC neće dozvoliti da bilo koji akter podriva državnu instituciju, saopćio je PIC (OHR)

Vijeće za implementaciju mira u Bosni i Hercegovini (PIC) je nakon vanredne sjednice navelo da su nedavni potezi entitetskih vlasti da uvedu zakon o uspostavljanju paralelnog Visokog sudskog i tužilačkog vijeća jasan pokušaj entiteta Republika Srpska da jednostrano preuzme ustavne nadležnosti države što predstavlja kršenje ustava i pravnog poretka BiH.

Sjednica PIC-a organizirana je povodom sjednice Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) na kojoj je usvojen neustavni nacrt zakona o entitetskom visokom sudskom i tužilačkom vijeću Republike Srpske.

Ambasadori zemalja članica PIC-a naveli su da je usvajanje zakona o VSTV-u RS-a nespojivo sa procesom evropskih integracija BiH i predstavlja neprihvatljivo miješanje u nezavisnost pravosuđa te nazadovanje cijele zemlje kada je riječ o evropskim standardima u okviru vladavine prava, prenosi agencija Fena.

‘Stvaranje neustavnog tijela’

“Provođenjem zakona o VSTV-u RS-a stvorilo bi se neustavno tijelo, koje bi ugrozilo osnovna zakonska prava svih građana BiH, posebno onih koji žive u RS-u”, navode oni.

U saopćenju su naglasili da je uspostavljanje jedinstvenog VSTV-a na državnom nivou 2004. godine bila ključna reforma u modernizaciji pravosuđa BiH, u skladu s evropskim i međunarodnim standardima.

Uloga državnog VSTV-a je njegovanje profesionalizma, transparentnosti i efikasnosti u pravosuđu uz unapređenje nepristrasnog, nezavisnog i djelotvornog upravljanja pravdom u cijeloj zemlji, podsjeća se u izjavi PIC-a.

“Profesionalno i nezavisno pravosuđe, oslobođeno političkog pritiska i utjecaja, ključno je za razvoj pravednog i demokratskog društva. Sve vlasti u BiH trebale bi odlučno napredovati u reformama koje se odnose na vladavinu prava i borbu protiv korupcije, koje su ključne za ponovno sticanje povjerenja građana i unapređenje procesa pristupanja EU”, rečeno je.

Podrivanje državnih institucija

Ambasadori Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira pozivali su vlasti u Republici Srpskoj da odustanu od ovih neustavnih poteza koji povećavaju prostor za korupciju i umjesto toga se fokusiraju na poboljšanje postojećih institucija na konstruktivan način.

Ohrabrili su zastupnike u parlamentu BiH, koji su izabrani iz RS-a, kao i sve druge izabrane predstavnike, da usvoje izmjene i dopune Zakona o VSTV-u BiH u skladu s preporukama Evropske komisije.

“Izmjenama će se ojačati integritet i poboljšati transparentnost pravosuđa. Rad na unapređenju VSTV-a BiH najbolje bi služio potrebama svih građana u skladu sa 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU”, navode.

Kako se navodi u zaključku saopćenja, visoki predstavnik i PIC neće dozvoliti da bilo koji akter podriva državnu instituciju te su najavili da će poduzeti potrebne odgovore kako bi se osiguralo puno poštovanje VSTV-a i suvereniteta i integriteta BiH.

Reakcija Ambasade SAD-a

Nakon što je Narodna skupština RS-a izglasala Nacrt zakona o VSTV-u reagirala je i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

“Danas su politički lideri RS-a poduzeli korak kojim se podriva transparentnosti pravosuđa i odgovornost za koruptivna djela”, navela je Američka ambasada u BiH na svom Twitter profilu.

Kako se dodaje, stvaranje novog VSTV-a u entitetu RS pogodovat će kriminalcima i širenju korupcije.

“Time će se stvoriti neustavno tijelo koje će ugroziti osnovna prava svih građana BiH, pogotovo onih koji žive u RS-u.”

Stano: Neprihvatljivo kršenje ustavnog poretka

Povodom glasanja u Narodnoj skupštini Republike Srpske za zakon koji predviđa osnivanje odvojenog Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) u bh. entitetu Republika Srpska regirano je i glasnogovornik pri Evropskoj službi za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Peter Stano, koji je istakao kako isti predstavlja neprihvatljivo kršenje ustavno-pravnog poretka Bosne i Hercegovine.

“Usvajanje ovog zakona bi ozbiljno utjecalo na prava građana u Republici Srpskoj, produbljujući pravnu nesigurnost i nestabilnost u pravosudnom sistemu zemlje, te ozbiljno narušavajući EU perspektivu BiH”, naveo je Stano.

Dodao je kako EU poziva lidere u BiH, a posebno rukovodstvo Republike Srpske, da zaustave dalju eskalaciju i umjesto toga osiguraju nastavak ozbiljnog dijaloga o svim nerješenim pitanjima unutar institucija na državnom nivou.

“EU je spremna upotrijebiti sve instrumente koji su joj na raspolaganju kako bi pomogla BiH da prebrodi trenutnu krizu i osigurala da se fokus zemlje u potpunosti preusmjeri na reforme i njen put ka EU, kao što je navedeno u 14 ključnih prioriteta Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU. Na zahtjev visokog predstavnika EU za vanjsku i sigurnosnu politiku, situacija u BiH i aktivnosti usmjerene ka narušavanju jedinstva zemlje će biti razmatrane na predstojećem Vijeću za vanjske poslove EU”, rekao je Stano.

Izvor: Agencije