Haaretz: Kako je historičar holokausta postao negator genocida

Nekada poštovan zbog istraživanja Auschwitza, izraelski historičar Greif sada promovira laži i propagandu za ultranacionalističke negatore genocida, piše jedan od čelnika WJC-a.

Rosensaft o Greifu (na slici): Čini se da mu nikad nije palo na pamet da niko zdrave pameti, osim krugova ultranacionalističkih bosanskih Srba, ne želi biti povezan sa njim (EPA)

„Treba biti akutno nepovezan sa realnošću pa uporediti genocid sa otkazivanjem uručenja nagrade. Izreći tako groteskno i istinski nepojmljivo poređenje sugerira zabludno razmišljanje čovjeka koji izopačeno stavlja svoj ogromni, ali očito jako krhki, ego u istu kategoriju sa masovnim ubistvom.“

Ovo je početak autorskog teksta Menachema Rosensafta, jednog od čelnika Svjetskog jevrejskog kongresa (WJC), u izraelskom Haaretzu u kojem on govori o Gideonu Greifu, izraelskom akademiku koji je „nekada davno uradio značajno istraživanje posebnog aspekta nacističkog logora smrti Auschwitz-Birkenau“.

Rosensaft u nastavku podsjeća na istupe Greifa koji je, kada je Njemačka objavila da ponovo razmatra davanje priznanja izraelskom historičaru, rekao kako je „sjećanje na holokaust napadnuto“, te kako će odluka da mu se ne nagrada „biti interpretirana kao negiranje holokausta“.

Potom, kada je njemačko Ministarstvo vanjskih poslova otkazalo davanje priznanja, Greif je „sa dvostrukom snagom izrekao još goru analogiju koja graniči sa huljenjem: ‘Ovo je crna mrlja za Njemačku, ubijaju žrtve holokausta po drugi put'“.

Handke, Greif…

Potom je okrivio „organizacije Islamske braće“ za vođenje antisemitske kampanje što je dovelo do otkazivanja uručenja nagrade, piše Rosensaft, pa nastavlja:

„Čini se da mu nikad nije palo na pamet da niko zdrave pameti, osim krugova ultranacionalističkih bosanskih Srba, ne želi biti povezan sa njim, a kamoli mu dati bilo kakvu medalju, a sve zbog toga što je dobrovoljno i marljivo došao da potvrdi negiranje genocida koji se desio u i oko istočnobosanskog grada Srebrenice jula 1995. godine.“

U nastavku autor teksta podsjeća na sva dešavanja u Srebrenici jula 1995. godine, kada su snage Vojske Republike Srpske ubile više od 8.000 Bošnjaka, te kako su iz te „'sigurne zone’ UN-a snage bosanskih Srba prisilno i okrutno protjerale blizu 25.000 bošnjačkih žena, djece i staraca“. Potom Rosensaft govori o presudama međunarodnih sudova koji su utvrdili da se u Srebrenici desio genocid.

„Kategorički odbijajući ove presude i činjenice, ekstremno-desničarski etnonacionalisti iz redova bosanskih Srba, poput Milorada Dodika koji je član bh. Predsjedništva iz redova srpskog naroda, a bivši premijer i predsjednik RS-a, proteklih 26,5 godina odbijaju svaku naznaku da se u Srebrenici desio genocid. Uz njih su u ovoj nesvetoj kampanji falsificiranja bile pristalice iz Srbije i šire, poput dobitnika Nobelove nagrade za literaturu 2019. Petera Handke. Potom na scenu stupa Gideon Greif“.

Stradanje u Jasenovcu

Autor teksta u Haaretzu piše kako je RS postavio Greifa 2019. na čelo „nezavisne“ komisije koja je trebala istražiti „patnje svih naroda u regiji Srebrenice od 1992. do 1995.“. Rosensaft ističe kako imenovanje Greifa nije bilo iznenađenje jer je i ranije često preuveličavao broj srpskih žrtava u Drugom svjetskom ratu i u ustaškom logoru Jasenovac.

“Tamo je, prema Američkom memorijalnom muzeju holokausta, ubijeno između 77.000 i 99.000 Srba, Jevreja, Roma i drugih. Samo 2019. je Greif udesetorostručio tu brojku i naveo kako je u kampu ubijeno ‘najmanje 800.000’, te ‘najmanje 700.000'“, piše čelnik WJC-a, dodavši kako Greifovo izraelsko porijeklo i renome jevrejskog historičara holokausta je trebalo dati krinku „očekivanom, ako ne garantiranom, pomilovanju od krivice bosanskim Srbima koji su bili krivi za genocid“.

„To je očekivanje ispunio, i to na steroidima. Jula 2021., pod krinkom pseudonauke i bez ikakve namjere za objektivnost, Greif i njegova komisija objavili su izvještaj na više od 1.000 strana koji negira da je genocid počinjen u Srebrenici. Greifov izvještaj je grozota koja izaziva jezu i ne samo da ignorira obimne, uvjerljive i konzistentne presude ICTY-a, već se i drsko drži prastare racionalizacije krivljenja žrtava za rasno, etničko ili vjersko zlostavljanje.“

Povrat novca

Rosensaft podsjeća na Greif nije „ostavio ni najmanje sumnje zbog čega je i stavljen na prvo mjesto komisije kazavši za RTRS ‘Ja sam Jevrej, znam šta je genocid. Niko ne može meni govoriti šta je genocid, a ovo nije genocid. I to smo dokazali“, te kako je tada rekao kako u Srebrenici nije bilo „više od 3.714 žrtava“, kao i da ovu brojku želi sada ispraviti.

Autor ne štedi ni Njemačku zbog njihove role oko uručenja nagrade i kaže kako je nego „samom pretragom u Googleu mogao spasiti Ministarstvo vanjskih poslova javne sramote“.

„Znate kako se nekada desi da ‘korisni idiot’, zbog obrata situacije, više nije ni koristan, već postane sve teži politički teret. Sada mislim kako Milorad Dodik i njegove kolege u Banjoj Luci imaju ozbiljan slučaj žaljenja zbog kupovine. Da sam na njihovom mjestu, tražio bih povrat novca“, zaključuje Rosensaft, generalni savjetnik WJC-a i profesor prava na univerzitetima Columbia i Cornell.

Izvor: Al Jazeera i agencije