Uhapšen specijalni tužilac Crne Gore Saša Čađenović

Sumnja se da je Saša Čađenović na funkciji koju obavlja počinio krivično djelo stvaranja kriminalne organizacije i više krivičnih djela zloupotrebe službenog položaja.

Sumnja se da je Čađenović krivična djela za koja se tereti počinio od sredine 2020. do 2022. godine (Anadolija)

U Podgorici je u petak uhapšen specijalni tužilac Saša Čađenović, zbog sumnje da je na funkciji koju obavlja počinio krivično djelo stvaranja kriminalne organizacije i više krivičnih djela zloupotrebe službenog položaja.

Čađenović je uhapšen po nalog Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), prenosi Tanjug, pozivajući se na podgoričke medije.

“Po nalogu SDT-a, Specijalno policijsko odeljenje je jutros lišilo slobode specijalnog tužioca S.Č.”, saopćeno je iz SDT-a.

Sumnja se da je Čađenović krivična djela za koja se tereti počinio od sredine 2020. do 2022. godine.

“SDT će o daljim radnjama i stanju postupka blagovremeno obavještavati javnost… Državni organi, mediji, udruženja građana, javne ličnosti i druga lica dužni su da se pridržavaju pretpostavke nevinosti i da svojim javnim izjavama o postupku koji je u toku ne vrijeđaju druga pravila postupka i prava lica protiv kojih se postupak vodi”, saopćio je državni tužilac Vukas Radonjić.

Tužilac u predmetu ‘državni udar’

Čađenović je bio tužilac u brojnim predmetima, između ostalog i u predmetu “državni udar”, u kojem su lideri Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić i Milan Knežević prvobitno osuđeni na po pet godina zatvora.

Početkom maja ove godine iz DF-a je saopćeno da su se “već danas stekli uslovi da nekadašnji glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić i njegov zamjenik Saša Čađenović budu uhapšeni i procesuirani”.

Ovo je saopćeno nakon što je dan ranije Katnić pojasnio svoju i ulogu SDT-a u prikrivanju dokaza i zaustavljanja istrage o vezama visokih policijskih službenika s vođama “kavačkog klana”.

Izvor: Al Jazeera i agencije