Mediji: Ruski Wagner u Srbiji

Ruski antiratni aktivisti u Srbiji tvrde da je riječ o propagandi i lažnoj vijesti, a eksperti upozoravaju da je sve što može da ima veze sa Wagnerom – ozbiljna stvar.

Wagner je objavio da je u Srbiji formirao rezidentni kulturno-informativni centar prijateljstva i saradnje 'Orlovi' (Reuters)

Ruska privatna paravojna formacija Wagner, čiji je vođa Jevgenij Prigožin, biznismen i bliski saradnik predsjednika Rusije Vladimira Putina, objavila je da je u Srbiji formirala rezidentni kulturno-informativni “centar prijateljstva i saradnje ‘Orlovi'”, javio je Glas Amerike.

Ruski antiratni aktivisti u Srbiji tvrde da je riječ o propagandi i lažnoj vijesti, a eksperti upozoravaju da je sve što može da ima veze sa Wagnerom – ozbiljna stvar.

Autori obavještenja na Telegram kanalu Wagnera navode da tim centra svoju misiju naziva sprovođenjem javne diplomatije, čiji je cilj da jača i razvija prijateljske odnose između Rusije i Srbije uz pomoć “meke moći”, te da se “Orlovi”, kao štićenici tog centra, bave “informacionim obračunom sa ruskim liberalima koji su otišli u Srbiju i tamo pokušavaju da sprovode antiruske aktivnosti u cilju diskreditacije Rusije i pogoršanja odnosa između ruskog i srpskog naroda”.

Pretraga Glasa Amerike kroz registrovana udruženja u Agenciji za privredne registre Srbije nije dala nikakav rezultat ni pod navodnim imenom registrovanog centra, ni pod imenom njegovog navodnog osnivača, odosno na toj lokaciji nema potvrde da je slično udruženje osnovano, prenosi agencija FoNet.

Produbljivanje odnosa Srbije i Rusije

Petar Nikitin, ruski antiratni aktivista koji živi u Beogradu, kaže da je “sto posto siguran da nikakav “Wagner centar u Srbiji nije otvoren”.

Urednik Balkanske bezbjednosne mreže i vojni analitičar Aleksandar Radić podsjeća da je po zvaničnim podacima već do novembra više od 140.000 Rusa zatražilo privremeni boravak u Srbiji i da to “naravno privlači političku pažnju” i “podrazumeva neke reakcije bezbednosnog sistema Rusije”.

Na pitanje gdje je pozicija obavještajnih i bezbjednosnih službi Srbije i da li Srbija može da počne da trpi konkretne probleme u slučaju ove vrste produbljivanja odnosa sa Rusijom i ponajprije sa organizacijom kao što je Wagner, Radić naglašava da je Wagner “veoma ozbiljna tema koja daleko nadmašuje samu situaciju na frontu kod Bahmuta”.

“Narušavanje državnog monopola (sile), u ovom slučaju ruske države, od strane jedne organizacije koja je paravojna, može da bude jako opasno, tim više što Wagner očigledno ima i svoje propagandne centre, medijsko prisustvo, obavještajnu djelatnost… to prerasta u zaokruženu, samodovoljnu organizaciju koja postaje politički faktor i naravno da bi njeno djelovanje u Srbiji bilo povod da se zapitamo šta se dešava”.

‘Ozbiljna tema’

Radić podsjeća da SAD imaju Kancelariju za vojnu saradnju u Beogradu, da je Rusija htjela da ima ekvivalent takve kancelarije i da se to može razumjeti, jer se to reguliše državnim sporazumima koji se ratifikuju u skupštini da bi stupili na snagu.

“Kako onda da vrednujemo paravojno organizovanje? Pa jednostavno – za Srbiju je nedopustivo bilo čije prisustvo sa strane, organizovani propagandni rad… i to bi bio bezbednosni problem, tim više što bi sa Zapada usledile žestoke kritike zbog dopuštanja takvog delovanja. Pitanje je da li u ovom trenutku Wagner ima ispostavu u Beogradu ili ne je u političkom, i u bezbednosnom smislu, vrlo ozbiljna tema”, precizira Radić.

Politkolog i novinar Boris Varga kaže da informacije koje dolaze iz Rusije treba uzimati sa rezervom, ali i da ih “nikako ne treba potcenjivati”, te da poruku poput vijesti u vezi s grupom Wagner treba tretirati kao akciju Putinovog režima s ciljem izučavanja i oblikovanja javnog mnijenja u Srbiji.

On dodaje da je Zapad izgubio medijski rat u Srbiji prije početka agresije na Ukrajinu.

“Stvarajući u Srbiji lidersku stabilokratiju oličenu u Aleksandru Vučiću, Zapad je zatvorio oči na urušavanje svih demokratskih vrednosti, a posebno medijskih sloboda. Tako smo stigli do poražavajuće slike javnog mnjenja i mišljenja građana Srbije o Evropskoj uniji, Ukrajini, Zapadu i sa druge strane veličanja vođe, Rusije, Putina, Kine, autoritarizma. A Rusiji, kojoj ratovanje u Ukrajine ne ide, još kako bi sada koristilo otvaranje ‘drugog fronta’ u Evropi, na Zapadnom Balkanu”, rekao je Varga za Glas Amerike.

Izvor: Agencije