Kosovska policija povećava prisustvo na sjeveru zemlje

Iz Vlade Kosova su demantovali pisanja srpskih medija da su na sjever poslane specijalne policijske jedinice, ali su potvrdili da je riječ o redovnoj policiji.

Prema zvaničnom saopćenju kosovske policije, narednih dana će biti povećano prisustvo na sjeveru Kosova (Reuters)

Kosovska policija od večeras povećava svoje prisustvo na sjeveru zemlje.

Neposredno nakon objavljivanja odluke desetine pripadnika kosovske policije su počele da patroliraju u Sjevernoj Mitrovici, javila je Al Jazeera.

Iz Vlade Kosova su demantovali pisanja srpskih medija da su na sjever Kosova poslane specijalne policijske jedinice.

“Riječ je samo o policiji, ne o nekoj drugoj jedinici”, izjavio je za Radio Slobodna Evropa glasnogovornik Vlade Kosova Perparim Kryeziu.

Prema zvaničnom saopćenju kosovske policije, narednih dana će biti povećano prisustvo na sjeveru Kosova i to, kako navode, u cilju održavanja javnog reda.

‘Bezbjednost građana na prvom mjestu’

Kosovska policija je u saopćenju navela da su među njenim glavnim ciljevima održavanje javnog reda, garantovanje sigurnosti, zaštita života i imovine svih građana bez razlike, prenio je Tanjug.

“Prioritet kosovske policije je osiguravanje bezbjednosti za sve građane, stoga, ocjenjujući trenutno stanje i trendove u sjevernim opštinama, policija će narednih dana pojačati prisustvo policije na sjeveru kako bi ostvarila ciljeve policije”, navodi se u saopćenju.

Oni dodaju i da kontinuirano prate, analiziraju dešavanja i prave stručne procjene na osnovu kojih preduzimaju, kako se navodi, “neophodne, razumne i zakonite mjere za sprovođenje zakona i odluka državnih organa Kosova“.

Vanredno obraćanje direktora Kancelarije za Kosovo

U kasnim večernjim satima novinarima se obratio i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju pri Vladi Srbije, Petar Petković koji je ustvrdio da je kosovski premijer Albin Kurti “nastavio sa protivpravnim i nasilnim akcijama u cilju okupacije severa Kosova i Metohije”.

Prema njegovim riječima, kako prenosi Danas, “više od 300 do 350 policajaca […] upalo je na sever Kosova i Metohije, rasporedili su se i okupirali celu Kosovsku Mitrovicu”.

“Kao razlog ili povod za upad albanske policije na sever je navedeno to što su Albanci koji žive u mešovitim sredinama navodno uplašeni zbog onog što se dešava na severu Kosova i Metohije”, rekao je Petković.

U policijskim stanicama na sjeveru Kosova bio je smanjen broj pripadnika policije nakon što su policajci srpske nacionalnosti početkom novembra napustili posao u znak nezadovoljstva zbog odluke kosovskih vlasti o preregistraciji vozila sa srpskih na kosovske tablice.

Izvor: Al Jazeera i agencije