Hrvatska u Schengenu, odbijene Bugarska i Rumunija

Hrvatska je na sastanku ministara unutrašnjih poslova država članica EU-a dobila jednoglasnu podršku za ulazak u šengenski prostor; za Bugarsku i Rumuniju nije bilo konsenzusa.

Hrvatska postaje 27. članica šengenskog prostora (EPA)

Slovenija je u četvrtak podržala ulazak Hrvatske u šengen i priložila izjavu za zapisnik po kojoj je arbitražom konačno određena međusobna granica, ali je Hrvatska odmah odgovorila svojom izjavom da se granica tek treba odrediti.

“Pristupanje Republike Hrvatske šengenu ima podršku Republike Slovenije i to je u našem zajedničkom evropskom interesu. Republika Slovenija naglašava da su i kopnena i morska granica konačno određene arbitražnom odlukom od 29. jula 2017. godine, koja je konačna i obavezujuća”, kaže se u slovenskoj izjavi koja ulazi u zapisnik sastanka Vijeća EU-a.

Hrvatska je na tu izjavu, također za zapisnik, odgovorila svojom izjavom.

“Povodom izjave Republike Slovenije u povodu Odluke Vijeća o punoj primjeni odredaba šengenske pravne stečevine u Republici Hrvatskoj, Hrvatska podsjeća da se temeljem jednoglasnog zaključka Hrvatskog sabora od 29. jula 2015. povukla iz arbitražnog postupka zbog bitnih povreda Ugovora o arbitraži”, kaže se u hrvatskoj izjavi.

Zagreb stoga ponavlja svoj stav da ga “ni na koji način ne obavezuje arbitražna presuda iz 2017. godine i da je neće provesti”.

“Stoga, zajedničku kopnenu i morsku granicu između Republike Hrvatske i Republike Slovenije tek treba definitivno utvrditi mirnim putem, u skladu s međunarodnim pravom”, kaže se.

Hrvatska je u četvrtak, na sastanku ministara unutrašnjih poslova država članica Evropske unije, dobila jednoglasnu podršku za ulazak u šengenski prostor, dok za Bugarsku i Rumuniju nije bilo konsenzusa.

Hrvatska postaje 27. članica šengenskog prostora i za manje od mjesec, od 1. januara 2023. godine, ukidaju se granične kontrole na kopnenim i pomorskim graničnim prijelazima, a od 26. marta na aerodromima, prenosi Hina.

Za odluku je bila potrebna saglasnost svih zemalja EU-a koje su članice Schengena, dok četiri vanjske članice koje su van Unije o tome nisu odlučivale.

Na dva pripremna sastanka Odbora stalnih predstavnika (Corepera), prvom održanom 1. decembra i drugom održanom u srijedu, nije bilo primjedbi u pogledu hrvatskog članstva.

Bez konsenzusa za Bugarsku i Rumuniju

Za Bugarsku i Rumuniju, međutim, konsenzus ne postoji.

Najveća prepreka je Austrija, koja se protiv ulasku obiju zemalja i nema naznaka da bi taj stav mogla promijeniti.

Nizozemska, pak, podržava ulazak Rumunije, ali ne i Bugarske.

Češko predsjedništvo EU-om predložilo je u utorak da se Rumuniju primi u šengenski prostor od 29. oktobra sljedeće godine, a da se za Bugarsku do 31. jula 2023. godine odluči o tome ispunjava li šengensku pravnu stečevinu.

Ako bi Vijeće EU-a to tada potvrdilo, Bugarska bi ušla zajedno s Rumunijom, a ako ne, onda na neki kasniji datum.

U tom bi slučaju Rumunija morala pripremiti i opremiti svoju granicu s Bugarskom da bude vanjska šengenska granica do ulaska potonje u Schengen.

Međutim, ni za taj prijedlog nije bilo konsenzusa i češko predsjedništvo EU-a odlučilo je staviti na glasanje prvobitni prijedlog da se Bugarska i Rumunija prime istodobno.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada