U znak sjećanja na porodicu Zec spomen-ploča na Sljemenu

Povodom 31. godišnjice ubistva porodice Zec Grad Zagreb će na mjestu ubistva majke Marije i kćeri Aleksandru postaviti ploču kao podsjećanje na počinjeni zločin.

Tomislav Tomašević polaže cvijeće povodom 31. godišnjice ubistva porodice Zec (Josip Regovic/PIXSELL)

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević izjavio je povodom 31. godišnjice ubistva porodice Zec da će Grad na mjestu ubistva majke Marije i kćeri Aleksandre, kod Adolfovca na Sljemenu, postaviti spomen-ploču kao podsjećanje na počinjeni zločin.

“Iako su poznata imena tadašnjih pripadnika Ministarstva unutarnjih poslova [MUP Hrvatske] koji su 7. prosinca 1991. godine ubili Mihajla Zeca na kućnom pragu na zagrebačkoj Trešnjevci te odveli njegovu suprugu i kćer do planinarskog odmorišta Adolfovac, gdje su potom ubijene, za taj zločin nikad nisu odgovarali”, rekao je on, prenosi Hina.

Bitno je obilježiti tužnu godišnjicu, ali i obilježiti to mjesto kao trajno sjećanje na počinjeni zločin, kako se nikad više ne bi ponovio, dodao je.

“Grad Zagreb će to napraviti, u proceduri je postavljanje spomen-ploče na ovom mjestu”, kazao je Tomašević na komemoraciji koju su organizirali Antifašistička liga i Srpsko narodno vijeće (SNV).

”Trideset i jednu godinu nakon zločina, koji je zasigurno jedna od najmračnijih epizoda u povijesti ovog grada, stojim ovdje kako bih odao počast žrtvama i kako bi još jednom upozorili što se ovdje dogodilo”, istaknuo je Tomašević na komemoraciji kod Adolfovca a građane Zagreba pozvao je da grade društvo bez diskriminacije po bilo kakvoj osnovi.

Muka i tišina nakon kobne večeri

U znak sjećanja na zagrebačku porodicu Zec položeni su vijenci i ruže, a na komemoraciji na Sljemenu sudjelovali su i potpredsjednica Vlade Hrvatske Anja Šimpraga, predsjednik SNV-a Milorad Pupovac, predsjednik Antifašističke lige Zoran Pusić te ambasadori Norveške i Srbije u Hrvatskoj.

”Došli smo ovdje po hrabrost koja je nužna za prokazivanje zlonamjernog umanjivanja okolnosti ovog zločina, ovdje se učimo toj hrabrosti i solidarnosti u kojoj želimo jedni drugima biti oslonac”, naglasila je aktivistica Maša Samardžija, pročitavši poruku Antifašističke lige.

“Sve što se dogodilo te kobne večeri izazvalo je muku i tišinu svih – i pripadnika srpskog naroda koji su se mogli osjećati ugroženo, i onih koji su osudili ubojstvo djeteta i njegovih roditelja, ali to nisu imali snage reći izvan svoja četiri zida”, kazale je ona.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada