Organizacije za ljudska prava osudile ulazak Hrvatske u Šengen

Način na koji Hrvatska postupa sa migrantima je ‘kriza vladavine prava’, smatraju organizacije, protestujući zbog hrvatskog prijema u Šengen.

Od početka augusta do kraja novembra iz Hrvatske je u BiH protuzakonito vraćeno 1.395 ljudi, prema podacima organizacija koje prate migrante (EPA)

Međunarodne organizacije za ljudska prava u četvrtak su odluku EU-a o ulasku Hrvatske u šengensku zonu ocijenile “lošim presedanom za buduće širenje tog prostora” jer u postupanju prema migrantima hrvatske vlasti i pogranična policija krše evropsko i međunarodnog pravo, prenijela je Hina.

Hrvatska je u četvrtak na sastanku ministara unutrašnjih poslova članica EU-a dobila jednoglasnu podršku za ulazak u šengenski prostor.

No, humanitarne i organizacije za ljudska prava tvrde da hrvatska policija koristi nasilje protiv bespomoćnih ljudi, uključujući loše postupanje i mučenje.

Traže reformu mehanizma nadzora hrvatske granice, žurno provođenje istraga u slučajevima kršenja ljudskih prava i pozivanje odgovornih tijela na punu odgovornost.

Zajedničko saopćenje potpisali su Amnesty International, Border Violence Monitoring Network, Centre for Peace Studies, Danish Refugee Council, ECRE, Human Rights Watch, Oxfam i International Rescue Committee.

“Odluka Vijeća EU-a od 8. decembra o prijemu Hrvatsku u šengensku zonu usprkos potkrijepljenim izvještajima o čestim kršenjima evropskog i međunarodnog prava od strane hrvatskih vlasti i granične policije pokazuje zanemarivanje predanosti EU-a vezano uz temeljna prava (…) to predstavlja loš presedan za buduće širenje tog prostora”, navode organizacije.

‘Kriza vladavine prava’

Ono što se događa na granicama Hrvatske i ostalim evropskim vanjskim granicama je “kriza vladavine prava”, stoji u saopćenju.

Osam organizacija tvrdi da se na hrvatskim i ostalim vanjskim granicama EU-a krše temeljna prava, uključujući pravo na azil, te da to uvelike prolazi nekažnjeno. Prema Danish Refugee Council’s Protection Monitoringu, od početka augusta do kraja novembra iz Hrvatske je u Bosnu i Hercegovinu protuzakonito vraćeno 1.395 ljudi.

“Evropske institucije godinama žmire na golemu količinu dokaza o sistemskom kršenju ljudskih prava na vanjskim granicama EU-a, uključujući i na granicama Hrvatske, nagrađujući stroge mjere učvršćivanja granica i pod svaku cijenu sprečavajući ljude da u potrazi za zaštitom uđu u EU”, piše u saopćenju.

Organizacije smatraju da je odluka Vijeća EU-a da, usprkos dokumentiranim kršenjima prava migranata primi Hrvatsku u šengenski klub, “simptom evropske politike koja uporno žrtvuje temeljna prava zbog, kako se to prikazuje, sigurnosti granica”.

Ističu da Kodeks o šengenskim granicama, na koji se Hrvatska obavezala, traži od zemalja članica da poštuju međunarodno i evropsko pravo, uključujući Povelju o temeljnim pravima, Povelju o izbjeglicama te posebno obavezu da prilikom kontrole i upravljanja granicama djeluju u skladu s načelom koje isključuje nasilno vraćanje izbjeglica i tražitelja azila u zemlje u kojima bi mogli biti podvrgnuti progonu.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada